Veelgestelde vragen

Wat is Kleurkeur?

Kleurkeur is een bedrijfscertificaat (onderdeel van Groenkeur) voor ecologisch beheer van bermen en groenstroken en watergangen. Alleen aannemers die Kleurkeur gecertificeerd zijn kunnen opdrachten krijgen die onder de richtlijnen van Kleurkeur uitgevoerd dienen te worden. Dit wordt steeds vaker gevraagd door opdrachtgevers die ecologische kwaliteit bij het beheer van de openbare ruimte belangrijk vinden. Hoe die richtlijnen eruit zien is te lezen in de beoordelingsrichtlijn Kleurkeur. Deze is aan te vragen op deze website

Wat brengt Kleurkeur mij als opdrachtgever?

Als ik een opdracht onder Kleurkeur laat uitvoeren weet ik als opdrachtgever dat de aannemer op de hoogte is van wat ecologisch beheer inhoudt, weet op welke manier de in het beheerplan omschreven doelstellingen kunnen worden bereikt en dat er gekwalificeerde mensen bij de uitvoering zijn betrokken.

Wat betekent Kleurkeur voor de opdrachtgever?

De opdrachtgever geeft het toepassingsgebied voor Kleurkeur aan (bijvoorbeeld specifieke bermen zijn of delen van de gemeente, of anders). Ook zorgt de opdrachtgever voor de juiste informatie die nodig is voor het opstellen van het beheerplan. En samen met de opdrachtnemer ronden zij het beheerplan gezamenlijk af.

Hoe certificeer ik mij als bedrijf voor Kleurkeur?

U kunt het certificaat Kleurkeur verkrijgen door zich te laten auditen aanvullend op de BRL Groenvoorziening door één van de Certificatie Instellingen waar Groenkeur mee samenwerkt. Voor meer vragen over het bedrijfscertificaat kunt u terecht bij Groenkeur.

Wat houdt Kleurkeur Blauw op hoofdlijnen in?

Kleurkeur Blauw gaat over ecologisch beheer van watergangen, zowel in het natte als droge profiel.
Belangrijke punten zijn:  

  • een goede projectvoorbereiding met een beheerplan; 
  • de watergang is verdeeld in vier bouwstenen: schouwpad, talud, snor en nat profiel; 
  • talud en snor worden gefaseerd beheerd, waarbij 15-50% van de vegetatie blijft overstaan met maximaal 500m tussen overstaande delen; 
  • het nat profiel (de watergang) heeft primair een functie voor waterveiligheid, -berging en -afvoer. Hier kan gefaseerd worden gemaaid, maar alleen waar dat kan binnen kaders van waterveiligheid; 
  • het schouwpad wordt met name gebruikt voor onderhoud en dient veilig te zijn. Waar het kan wordt er ecologisch beheerd, opdrachtgevers kunnen hier maatwerkkeuzes maken; 
  • ingezette maaimachines, maaikorven en dergelijke doen aantoonbaar beperkt schade aan fauna; 
  • de effecten van het beheer worden gemonitord en de resultaten worden meegenomen in het beheer; 
  • baggeren van watergangen gebeurt zoveel mogelijk ecologisch, opdrachtgevers kunnen hier maatwerkkeuzes maken; 
  • personeel is vakbekwaam voor uitvoering van ecologisch beheer; 
  • een cyclus van doen – leren – beter doen 

Meer weten? Lees de BRL Kleurkeur 2023.

Wij doen al aan ecologisch beheer van watergangen. Wat voegt Kleurkeur Blauw toe?

Fijn dat u al aan ecologisch beheer van watergangen doet. Kleurkeur Blauw is een certificering voor aannemers en andere uitvoerders van het ecologisch beheer in de watergang. Voor opdrachtgevers vormt Kleurkeur Blauw een kwaliteitswaarborging, voor opdrachtnemers een manier om zich te onderscheiden in de markt. Kleurkeur Blauw gaat verder dan de gedragscode(s) voor de Wet Natuurbescherming en richt zich op breed herstel van biodiversiteit, een urgente maatschappelijke opgave. Kleurkeur Blauw is ontwikkeld in samenwerking met enkele waterschappen, gemeenten, aannemers, Sportvisserij Nederland, RAVON en FLORON.

Hoe en wanneer kan ik de cursus Kleurkeur Blauw volgen?

De cursus Kleurkeur Blauw wordt vanaf medio november 2023 aangeboden. Op kleurkeur.com en via de nieuwsbrief Kleurkeur kondigen wij de data aan. Incompany wordt de cursus Kleurkeur Blauw eveneens vanaf medio november 2023 aangeboden. Vanaf 1 oktober 2023 kunt u de cursus Kleurkeur Blauw incompany aanvragen.

Voor wie is de cursus Kleurkeur Basis?

De Basiscursus Kleurkeur is gericht op iedereen die met onderhoud en beheer van bermen (en groenstroken) te maken heeft. Hieronder vallen o.a. de uitvoerenden van beheer, hun directe leidinggevenden, de opdrachtgevers, KAM-coördinatoren en ecologen.

Wat leer ik in de cursus Kleurkeur Basis?

Je leert wat ecologisch bermbeheer inhoudt. Er wordt ingegaan op de uitgangspunten van Kleurkeur en op de manier waarop opdrachten onder Kleurkeur in de praktijk worden uitgevoerd. Zo komen de (maai)machines aan de orde, de manier waarop je kunt faseren, het omgaan met keuzes in het maaibeheer en andere praktische zaken

Voor wie is de cursus Kleurkeur Gevorderde?

De cursus Kleurkeur Gevorderden is voor leidinggevenden, ecologen en opdrachtgevers. Let op: voor deze cursus is een geldig certificaat Kleurkeur  Basis verplicht.

Wat leer ik in de cursus Kleurkeur Gevorderde?

In de gevorderdencursus wordt met name ingegaan op de manier waarop in voorbereiding, aanbesteding en uitvoering gewerkt wordt in een Kleurkeur opdracht. Ook de opzet van het beheerplan, de monitoring en het belang van draagvlak binnen de organisatie komen aan de orde. 

Voor wie is de cursus Kleurkeur Blauw?

De Kleurkeur Blauw is gericht op iedereen die met onderhoud en beheer van watergangen te maken heeft. Hieronder vallen o.a. de uitvoerenden van beheer, hun directe leidinggevenden, de opdrachtgevers, KAM-coördinatoren en ecologen.

Wat leer ik in een cursus Kleurkeur Blauw?

Je leert wat ecologisch beheer van watergangen inhoudt. Er wordt ingegaan op de uitgangspunten van Kleurkeur Blauw en op de manier waarop opdrachten onder Kleurkeur Blauw in de praktijk worden uitgevoerd. Zo komen de ecologie van watergangen, veel voorkomende planten en dieren en de eisen die ze stellen aan hun leefomgeving, de bouwstenen waaruit een watergang bestaat, de (maai)machines, de manier waarop je kunt faseren, het omgaan met keuzes in het maaibeheer en andere praktische zaken aan de orde. 

Moet ik als opdrachtgever de cursus Kleurkeur volgen?

Een opdrachtgever die zijn bermen conform de eisen van Kleurkeur wil laten onderhouden, raden we aan om de cursussen te volgen, zodat men weet wat Kleurkeur inhoudt, weet wat er nodig is om een opdracht onder Kleurkeur succesvol te laten verlopen en ook wat dat van de opdrachtgever vraagt aan (financiële) inspanning. Lees meer in de factsheet Kleurkeur voor opdrachtgevers.

Wat is het verschil tussen een in company en een centrale cursus?

Bij een centrale cursus nemen mensen van zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers deel. Zo zijn er vaak afgevaardigden van verschillende bedrijven, gemeenten of adviesbureaus uit het land aanwezig. De cursus wordt op enkele centrale plekken in delen van het land gegeven. Bij een ‘In company’ cursus zijn dat medewerkers van één bedrijf en wordt in overleg de cursus bij het bedrijf georganiseerd.  

Ik heb de map al gelezen en weet al wat Kleurkeur inhoudt. Kan ik dan het examen maken zonder de cursus te volgen?

Nee, alleen wanneer de gehele cursus is gevolgd kan het examen worden gemaakt. 

Kan ik de cursus Kleurkeur Basis en Gevorderde op één dag volgen?

Nee, beide cursussen zijn meer dan een halve dag en kunnen niet op dezelfde dag worden gevolgd. 

Is de cursus of het examen ook online te volgen?

Nee, de cursus en het examen worden gegeven op een cursuslocatie. De interactie vinden we van groot belang en fysieke aanwezigheid is dus verplicht.

Aan welke eisen moet ik voldoen om mijn persoonscertificaat Kleurkeur te behouden?

Uw certificaat voor de cursus Kleurkeur Basis, Blauw en/of Kleurkeur Gevorderd is 5 jaar geldig vanaf de examendatum. Dit staat op uw diploma en pasje vermeld.  Om het certificaat voor deze vijf jaar geldig te houden, dient u binnen deze periode te voldoen aan de eisen voor permanente educatie zoals opgenomen in de add-on Kleurkeur 2023. Alle eisen voor het behouden van het persoonscertificaat zijn hierin terug te lezen. Zie Add-on Kleurkeur 2023. Na de eerste 365 dagen vanaf de examendatum moet tenminste 6 uur Permanente Educatie worden gevolgd op het gebied van ecologie of biodiversiteit. Een bijeenkomst moet minimaal 3 uur zijn. Ook mag er een serie van 3 x 1 uur, dat tezamen 1 blok vormt, worden gegeven. De kennisdagen Ecolgisch bermbeheer welke 2 jaarlijks worden georganiseerd door De Vlinderstiching, zijn in ieder geval geldig. Ook is de cursus Kleurkeur in de praktijk van De Vlinderstichting geldig. Daarnaast kunt u uw eigen kennisaanbod indienen bij Groene Erkenningen. De eisen hiervoor staan in het examendocument Kleurkeur (te downloaden op de website van Groenkeur). Opnieuw de cursus Kleurkeur volgen volstaat niet.

Voor het aflopen van uw persoonscertificaat, dient u om zich te laten her-certificeren, opnieuw een examen te doen (In het geval de deelnemer beschikt over zowel het certificaat Kleurkeur Basis als Kleurkeur Gevorderde, hoeft u alleen een examen Gevorderde voor her-certificering te doen). Opnieuw cursus volgen hoeft niet, maar mag natuurlijk wel. Het examen voor behoud van uw certificaat kunt u aanvragen op de website van Groene Erkenningen.

Dit alles staat nog eens schematisch weergegeven in dit stroomschema.

Wat is het verschil tussen kennisdeling en permanente educatie?

In de BRL Kleurkeur 2023 worden eisen gesteld aan het opleiden van de houders van de Kleurkeur persoonscertificaten. Een Kleurkeur gecertificeerd bedrijf moet hierop toezien. Er wordt gesproken over 2 dingen, jaarlijkse kennisdeling en permanente educatie.  

Jaarlijkse kennisdeling:

De persoonscertificaathouders moeten 4 uur per jaar kennis delen. Dat kan bijvoorbeeld door naar de (tevens verplicht te organiseren) opstartdag te gaan, die de opdrachtnemers voor hun Kleurkeur projecten moeten organiseren. Tevens komt een toolboxmeeting, een webinar, of elke andere bijeenkomst waar wordt gesproken over ecologisch beheer of biodiversiteit daarvoor in aanmerking. Registratie hiervan dient het bedrijf zelf bij te houden. 

Permanente Educatie:

Een houder van het persoonscertificaat Kleurkeur moet gedurende de looptijd van zijn/haar certificaat, tenminste 6 uur aan Permanente Educatie volgen. Een bijeenkomst dient aan een aantal eisen te voldoen om in aanmerking te komen voor Permanente Educatie. Deze eisen vindt men in het examendocument Kleurkeur dat te downloaden is op de website van Groenkeur. 

De Vlinderstichting organiseer 2 jaarlijks kennisdagen die in aanmerking komen voor Permanente Educatie. Ook een cursus Kleurkeur in de praktijk, aan te vragen bij De Vlinderstichting, komt hiervoor in aanmerking.
Een andere mogelijkheid is, dat u zelf een kennisbijeenkomst organiseert en het kennisaanbod indient ter goedkeuring. 

Registratie van de deelnemers gebeurt door de organisator van de kennisbijeenkomst. Deze gegevens worden vervolgens doorgegeven en geupload in het register Persoonscertificaten van Groene Erkenningen, waar deelnemers deze punten krijgen bijgeschreven en waarin men na inloggen kan zien hoeveel uur er gevolgd en hoeveel uur er nog gevolgd moet worden. 

Kan ik zelf iets organiseren om mensen met een persoonscertificaat Kleurkeur te laten voldoen aan de eisen van Permanente Educatie?

Ja, je kunt zelf je kennisaanbod indienen bij Groene Erkenningen. Kennis aanbod indienen

 

Kunnen we De Vlinderstichting inhuren om advies of informatie te komen geven over Kleurkeur?

Ja, De Vlinderstichting kan in een presentatie aangeven wat Kleurkeur is en wat opdrachtgevers en/of opdrachtnemers eraan hebben. Neem voor de mogelijkheden contact op via het contactformulier.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact op.

 

Kleurkeur

Vul uw gegevens in en een medewerker van De Vlinderstichting neemt zo snel mogelijk contact met u op!

Ecologisch bermbeheer moeilijk? Niet met het Kleurkeur van De Vlinderstichting. Met duidelijke richtlijnen over wanneer en hoe bermen gemaaid moeten worden om flora en fauna zo veel mogelijk een kans te geven.

Bekijk het cursusaanbod