Boerensloten hebben een belangrijke functie: de aan- en afvoer van water. Hierbij moet een sloot niet volledig dichtgroeien en is beheer nodig. Dit betekent echter niet dat een sloot volledig zonder waterplanten hoeft te zijn. Voor de meeste sloten is dit helaas wel het huidige beeld. In de boerensloten van Nederland zit hierbij juist ontzettend veel potentie voor verbetering! Een mooie boerensloot is ook een libellensloot! Libellenvriendelijk slootbeheer is niet heel moeilijk, je moet alleen weten hoe. Deze natuurvriendelijke sloten bieden ruimte aan de kleinere juffertjes en de grote glazenmakers. Meer dan tien soorten worden veel gezien bij de laagveensloten van het boerenland in Nederland.
Maar wat is dat eigenlijk een libellenvriendelijke sloot? Er kunnen wel negen verschillende zones rond een sloot bijdragen aan de kwaliteit van zo’n sloot. De basis is open schoon en helder water. Maar de tweede wens is de aanwezigheid van plekken met onderwaterplanten. Hier leven de larven van libellen. Naast de sloot is een brede rand met riet of biezen belangrijk voor zowel de grotere soorten om de gedaantewisseling van larve naar volwassen libel te doen en voor de juffertjes om te kunnen jagen. Maar ook naast de sloot zijn belangrijke zones voor jacht en rust.
Om boeren een handje te helpen bij het natuurvriendelijk maken van de sloot, is er een folder gemaakt met heel veel praktische tips. Daarin wordt ook kort verteld over de verschillende mooie soorten die binnenkort bij jou rondom de sloot kunnen vliegen! Download onze folder: Elke sloot een libellensloot!