Soesterberg

Soesterberg

Park Vliegbasis Soesterberg (voorheen bekend als Vliegbasis Soesterberg) is een groot groengebied in het midden van Nederland. In 2008 werd de vliegbasis gesloten en werd het gebied verdeeld in een natuurgedeelte en delen waar woningen werden gebouwd. Ook kwam er het Nationaal Militair Museum.

Park Vliegbasis Soesterberg is met 375 hectare een walhalla voor natuurliefhebbers: de rijkdom aan planten en dieren is ongekend. Het natuurgedeelte wordt beheerd door het Utrechts Landschap. Een bezoek aan de voormalige vliegbasis is ook een boeiende duik terug in de tijd. Je ziet dat de natuur steeds meer haar plaats opeist: over het asfalt, op daken van resterende gebouwen en tussen scheuren en kieren. Je kunt er wandelen, maar ook voor fietsen ben je op de vliegbasis aan het juiste adres.

Kommavlinder

Ook als luchtmachtbasis was Soesterberg al een belangrijk vlindergebied. Juist omdat het militair terrein was, kwamen er niet veel mensen en werd het niet vreselijk intensief beheerd. Jarenlang werden er, toen nog door militairen, monitoringroutes geteld, vooral gericht op de kommavlinder.  De kommavlinder heeft op Soesterberg een van de grootste vliegplaatsen in ons land. De voormalige vliegbasis bestaat grotendeels uit schraal zand en dat is de perfecte grondsoort voor schapengras, waarop de rupsen van de kommavlinder zijn gespecialiseerd. Als je vanaf half juli tot eind augustus het gebied bezoekt, is de kans om de kommavlinder te zien te krijgen groot. 

Geelsprietdikkopje

Een andere bijzonderheid, het geelsprietdikkopje, is veel schaarser en je zult flink je best moeten doen om dit dikkopje te zien te krijgen. En als je er eentje hebt gevonden, moet je hem nog op naam brengen. Daarvoor moet je door de knieën, want je moet de onderkant van het knopje van de voelspriet bekijken. Die is geelbruin bij het geelsprietdikkopje en zwart bij het sterk erop lijkende maar veel algemenere zwartsprietdikkopje.

Kommavlinder (bron: Kars Veling) Kommavlinder (bron: Kars Veling)
Geelsprietdikkopje (bron: Kars Veling) Geelsprietdikkopje (bron: Kars Veling)