Nieuwsbericht

Argusvlindertelweekend 2024

vrijdag 3 mei 2024

Net als in de afgelopen tien jaren is er ook dit jaar in mei weer een argusvlinder telweekend. Iedereen kan meedoen door 24, 25 & 26 mei op zoek te gaan naar de argusvlinder. We horen graag of en hoeveel er gezien worden, maar willen ook heel graag weten als er wel gezocht is, maar geen argusvlinders zijn gevonden.

Argusvlinder vrouwtje Een drinkende argusvlinder. Een drinkende argusvlinder.

De argusvlinder is een zorgenkindje onder de dagvlinders. De afgelopen twintig jaar is de soort enorm achteruit gegaan en is er nog geen 10 procent over. Vooral in het oosten van het land is de soort vrijwel overal verdwenen, in het westen van het land zien we ook het aantal vliegplaatsen en de aantallen argusvlinders kelderen. De bedoeling is om met de telling ook op plekken waar de argusvlinder al enige tijd niet meer is gezien te zoeken, in de hoop dat de soort er wellicht nog wel aanwezig is.

Nulwaarnemingen

En als je hebt gezocht, maar er geen hebt gevonden, willen we die telling wel erg graag doorkrijgen, want juist nulwaarnemingen zijn heel belangrijk. De resultaten gebruiken we voor de bescherming van deze soort. We weten al wel wat over de oorzaken van de achteruitgang, maar er zijn ook nog zaken onduidelijk. Hoe beter we weten waar de vlinder nog wel en niet (meer) voorkomt, hoe beter we kunnen achterhalen welke elementen van belang zijn.

 

Help je mee?

Dit is alweer de elfde argusvlindertelling. We willen graag weten waar er precies is gekeken en hoe lang. Daarom werken we met de kwartiertellingen of transecttellingen. Voor kwartiertellingen kan je de app ButterflyCount gratis downloaden in de Playstore (voor Android) of in de App Store (voor iPhone of iPad) en vervolgens kan je deze installeren op jouw telefoon. Je herkent de app aan de paarse kleur en het symbool van een vlinder. Kies rechts onderin de optie ‘Menu’ en klik vervolgens op ‘Registreer’. Dit kost minder dan 1 minuut tijd. Je hebt daarna een account en wanneer je inlogt met de door jouw ingevulde gegevens kan je zoveel tellingen invoeren als je maar wilt. Een beknopte handleiding voor het gebruik van de app vind je hier.

Flextellingen

Een flextelling is een telling waarbij je van een wandeling een compleet lijstje doorgeeft, in plaats van hier en daar een losse waarneming. Nog nooit gedaan? Probeer het eens uit! Het gaat nauwelijks extra werk kosten, het is eigenlijk heel makkelijk én het levert gegevens op die we kunnen gebruiken voor onze trends van soorten. Ook voor het tellen van de argusvlinder in het argusvlindertelweekend zijn flextellingen of transecttellingen heel handig.

Lees meer over deze manier van tellen en de verschillende apps

15 minuten

Ga naar een locatie bij jou in de buurt (liefst één waar je argusvlinders verwacht of vroeger hebt gezien). Zet op de telefoon of tablet je GPS aan. Start een kwartiertelling in de app ButterflyCount. Wandel in rustig tempo en wanneer je een argusvlinder of andere vlinder tegenkomt, voer je deze direct in met de app. De app houdt dat netjes bij. De app stopt de telling automatisch na 15 minuten en slaat de telling op. Je kunt desgewenst gelijk een nieuwe kwartiertelling starten of naar een andere locatie gaan en daar een nieuwe kwartiertelling starten. De telling kan ook worden ingevoerd als transecttelling op Waarneming.nl of via Live-atlas van SOVON. Ook die houden bij waar en hoe lang er wordt geteld.

We zijn benieuwd waar de argusvlinder dit jaar nog wordt aangetroffen.

Over de argusvlinder

De argusvlinder dankt zijn naam aan de rij oogvormige vlekken op zijn vleugels. Argus was een reus uit de Griekse mythologie die over zijn gehele lichaam honderd ogen bezat. Voor 1990 kwam de argusvlinder op veel plekken in Nederland voor. Nu zien we hem vooral nog in het westen van het land en is hij in het oosten vrijwel overal verdwenen. Toch worden er elk jaar nog wel een paar gezien. Het is dus nog niet te laat. Benieuwd wat jij kan doen voor de argusvlinder?

Lees dan hier verder

2024 Argusvlinder inventarisatie LasiommataMegera tellen