woensdag 16 maart 2016
Op spectaculaire filmbeelden uit de Negev woestijn zien we vele duizenden distelvlinders vliegen. Gaan deze allemaal naar het noorden en hoe zit het met de aantallen in het Atlasgebergte, waar onze distelvlinders vandaan komen? De tijd zal het leren, maar we zijn gewaarschuwd.
Distelvlinders komen in zeer wisselende aantallen voor in ons land. Het zijn trekvlinders die ieder voorjaar vanuit Afrika naar het noorden vliegen. De vlinders moeten duizenden kilometers vliegen en na de gevaarlijke Middellandse Zee hebben ze ook nog bergketens en door de mens intensief gebruikt land te overwinnen. Ook het weer kan tegenzitten. Als er veel storm en regen is onderweg, zullen maar weinige de tocht overleven en kunnen we hier een jaar zonder distelvlinders verwachten. Zit het mee en gaat het ze – letterlijk – voor de wind, dan kunnen er hier duizenden hier arriveren. In goede jaren halen heel veel vlinders het, en in echte topjaren vliegen ze zelfs nog veel verder door tot op IJsland. In mindere jaren zien we ze hier in Nederland nauwelijks.
De vlinders die hier uit het zuiden arriveren planten zich voort en de nakomelingen vliegen vanaf eind juli. Deze zijn goed te onderscheiden van de trekkers die ons land binnenkomen. Die zijn vaal en grauw van kleur en relatief klein. Ze zijn over het algemeen al gesleten en missen al flink wat van de schubben. De ‘autochtone’ distelvlinders die hier in de zomer uit de pop komen zijn groot en fel gekleurd. Als er veel distelvlinders in het voorjaar binnenkomen is er grote kans dat de aantallen in de zomer vele malen groter zijn. Uiteraard hangt dat wel af van de omstandigheden voor de rupsen hier. Het laatste topjaar was 2009 en nog nooit eerder werden meer distelvlinders uit ons land gemeld dan dat jaar. In het voorjaar was het al raak: begin mei waren er al honderden meldingen. In de zomer was dit nog vele malen meer.
Deze week kwam er een indrukwekkend filmpje binnen over enorme aantallen distelvlinders in de Negev woestijn in Israel. Hier had het in de winter flink geregend en dat resulteerde in een enorme bloemenzee. Blijkbaar waren de omstandigheden voor de groei en verpopping ook prima, want nu zijn daar zeer veel distelvlinders aanwezig. Deze zullen ook naar het noorden trekken, maar blijven vooral in Oostelijk Europa. ‘Onze’ distelvlinders moeten uit het Atlasgebergte komen en we weten niet hoe de situatie daar is. We houden u op de hoogte.
Hoe komt een vlinder de winter door? #5
21-nov-2024
Distelvlinder: een echte wereldreiziger
20-apr-2023
Zuidelijke stroming brengt trekvlinders
17-mei-2021
2019 een topjaar voor de distelvlinder!
6-aug-2019