19 januari 2015

Dwergspanner gek op schuim?

De fijnspardwergspanner op schuim (foto: Rob de Ridder)
Afgelopen zomer maakte Rob de Ridder een foto van een spardwergspanner (Eupithecia tantillaria) die zat bij een klodder schuim van een cicade. De vlinder vloog weg, maar binnen een halve minuut was hij weer terug bij het schuim. Of hij er daadwerkelijk met de roltong in zat is niet goed te zien, maar lijkt wel zo.

Vlinders gebruiken allerlei zaken om aan hun voeding te komen en het is bekend dat bijvoorbeeld vochtige plekken op de bodem en sap uit bloedende bomen wordt gebruikt. Vaak gaat het niet zozeer om vocht maar om mineralen, koolhydraten en/of eiwitten.

Heeft iemand anders dit ook wel eens gezien? Zijn er gevallen bekend dat de roltong zeker in het schuim zat en er dus waarschijnlijk van gedronken is? . We zijn zeer benieuwd.