30 november 2009

Erg laat groot koolwitje

Groot koolwittje (foto: Kars Veling)
Op 29 november werd in Oldenzaal nog een groot koolwitje gezien. Dit is een erg late waarneming van deze vlinder. De soort overwintert als pop en de laatste vlinders worden normaal in oktober waargenomen.

Er zijn de afgelopen tien jaar wel meer meldingen van groot koolwitje in november, maar de laatst bekende waarneming was 17 november 2006. Afgelopen zondag 29 november 2009 werd door Jos Veldhuis nog een vlinder gezien in Oldenzaal. Eerder deze maand hadden de waarnemingen van groot koolwitje betrekking op rupsen. Deze zijn inmiddels pop geworden en kunnen in dat stadium overwinteren. De nu waargenomen vlinder zal de eerstkomende vorstperiode niet overleven.