4 januari 2014

Extreem vroeg landkaartje

Het supervroege landkaartje (foto: Marcel Kok)
Vrijdag 3 januari heeft Marcel Kok in Heiloo een landkaartje aangetroffen. Dit is een bijzonder vroege vondst, want normaal gesproken verschijnen landkaartjes pas in de loop van april.

Het is verleidelijk om de zeer zachte winter hiervan de schuld te geven, maar het ligt anders. De vlinder werd binnenshuis gevonden en is dus niet onder ‘natuurlijke’ omstandigheden ontpopt. Hoogstwaarschijnlijk heeft de pop vast gezeten aan de kerstboom die Marcel in de huiskamer had staan. Een paar weken hoge temperaturen heeft de vlinder in verwarring gebracht en hij is dus binnenshuis ontpopt. Hij had de melding doorgegeven aan Waarneming.nl met daarbij de foto van de kakelverse vlinder.