10 mei 2016

In mei kruipt de rups uit het ei

Voor onderzoek aan de zeldzame en bedreigde bruine eikenpage zijn eitjes gezocht in de Provinciale Waterleidingduinen bij Bergen. De onderzoeker was nu getuige van het uitkomen van een van de eitjes.

Koosje Lever, die bezig is met het onderzoek naar bruine eikenpage controleert de gevonden eitjes regelmatig en zag op 6 mei een kakelvers rupsje nog naast het eitje zitten. De rups van net anderhalve millimeter groot kroop omhoog en binnen een kwartier was hij al 10 centimeter opgeschoten, een hele afstand voor zo'n klein rupsje. De rups gaat nu eten van de knoppen van de eik en van het jonge blad.

In de rode cirkel het open eitje met de jonge rups van bruine eikenpage (foto: Koosje Lever)