8 juni 2011

Mercuurwaterjuffer herondekt

Mervcuurwaterjuffer (foto: Tim Termaat)
Het positieve libellennieuws kent dit jaar maar geen einde. Op 1 juni werd in Midden-Limburg een kleine populatie van de mercuurwaterjuffer ontdekt. Van deze soort waren nog maar twee eerdere waarnemingen bekend, uit 1903 en 1929.

Deze fantastische ontdekking werd gedaan door Theo Muusse, die op de bewuste plek is gaan zoeken na een tip van Rob Geraeds. De mercuurwaterjuffer is een kritische soort van kleine schone, zonnige beekjes die het hele jaar door stromen en ’s winters niet dichtvriezen. De soort staat op bijlage II van de Europese Habitatrichtlijn en is zodoende wettelijk beschermd.