21 juni 2011

Nieuwe Nederlandse soort: Thera cupressata

De cipresspanner (Thera cupressata). Foto: Mike Weston
Op 2 juni werd door Mike Weston in Den Haag een nieuwe nachtvlindersoort voor Nederland ontdekt: Thera cupressata.

Deze spanner, die de Nederlandse naam cipresspanner heeft gekregen, werd door Mike in zijn tuin in Den Haag op licht gevangen. Een bijzondere waarneming, want deze soort was nog nooit eerder in Nederland gezien. Wel is het een soort die 'verwacht' werd. Net als in enkele andere gevallen gaat het om een vlinder waarvan het areaal onder invloed van de klimaatverandering langzaam vanuit Zuid-Europa opschuift naar het noorden. Ook profiteert de cipresspanner van de vele aangeplante, niet inheemse coniferen, waarvan diverse soorten als waardplant kunnen dienen.