Nieuwsbericht

Nog veel dagvlinders actief

donderdag 3 november 2011

Door het zachte weer deze herfst tot nu toe zijn er nu nog veel dieren en planten te zien die normaal gesproken al in winterrust zijn. Zo vliegen er als het zonnig is nog volop vlinders.

De afgelopen vijf dagen zijn er nog 18 soorten dagvlinders gezien. In totaal werden er meer dan 350 waarnemingen doorgegeven aan De Vlinderstichting. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er iets meer dan 50 verdeeld over tien soorten. Dat er nu nog vlinders vliegen is vrij normaal. De vlinderoverwinteraars dagpauwoog, kleine vos, citroenvlinder en gehakkelde aurelia kruipen weg als het koud begint te worden, maar tot het zo ver is zijn ze te vinden op nectarbronnen of op ander voedsel. De andere vlinders die we nu zien zijn de ‘allerlaatsten’ van de nazomergeneraties. Deze kunnen we nog te zien krijgen totdat de eerste forse nachtvorst optreedt. Het gaat hier ondermeer om klein geaderd witje, klein en groot koolwitje, kleine vuurvlinder, icarusblauwtje, boomblauwtje, kleine parelmoervlinder en argusvlinder. Heel bijzonder was de melding van het klaverblauwtje op 30 oktober. Hier moet het gaan om een kleine derde generatie.

Op de meeste soorten zal het zachte weer niet zoveel invloed hebben. De nu nog aanwezige vlinders vliegen nog door tot ze versleten zijn of de nachtvorst op komt zetten. De meesten van hun soortgenoten zijn gewoon als pop aan hun winterrust begonnen en komen volgend voorjaar als nieuwe generatie weer tevoorschijn. Voor de vlinderoverwinteraars kunnen de huidige temperaturen wel zeer negatief zijn, omdat ze bij dit zachte weer actief blijven, hun winterslaap uitstellen en uiteindelijk veel meer versleten zullen gaan overwinteren. Voor deze vlinders is het het beste als het in november koud wordt en het zo blijft tot in maart zoals de afgelopen twee winters het geval was.

GehakkeldeAurelia