groot koolwitjekoolwitjes in de klasEen in samenwerking met Stichting Veldwerk Nederland samengestelde map om onderzoek te doen naar Vlinders en Libellengevlekte glanslibel

Basisonderwijs

Op deze pagina staat lesmateriaal voor het basisonderwijs. U vindt hier onder andere lespaketten en kleurplaten.

Kijk op www.vlinderindeklas.nl voor spelletjes en filmpjes

Lespaketten

Groep Lespakketten
Vlinderlessen in de klas Buiten vlinders
kijken
Vlinders in je tuin
1 + 2 klik hier klik hier* -
3 + 4 klik hier klik hier* -
5 + 6 klik hier klik hier* -
7 + 8 klik hier klik hier* -
3 en hoger - - klik hier

*Bijlagen voor 'Buiten vlinders kijken' voor alle groepen:

Vlinders kijken en herkennen
Lijst waardplanten van de rupsen

Niveaus
Het lesmateriaal is opgesplitst in vier niveaus: groep 1 & 2, groep 3 & 4, groep 5 & 6 en groep 7 & 8. Sommige lessuggesties zijn opgenomen in twee niveaus, bijvoorbeeld in groep 5 & 6 en in groep 7 & 8. In dat geval is de opdracht vrij pittig voor groep 5 & 6 en makkelijker voor leerlingen van groep 7 & 8. Het spreekt voor zich dat u het niveau van uw eigen klas het beste zelf kan inschatten.

schoolkrant over libellen van KNNV
Over libellen
Over libellen hebben wij helaas (nog) geen lesmateriaal. Gelukkig heeft de KNNV een leuke schoolkrant over libellen gemaakt.

Over nachtvlinders
Voor groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs is er een kort lespakket over nachtvlinders.

Downloaden
De lespakketten zijn soms grote bestanden, geduld dus met het downloaden! Voor het downloaden en bekijken van de lespakketten heeft u Acrobat Reader nodig. Als dit niet op uw computer staat kunt u het programma gratis van het internet downloaden door op deze knop te klikken: Acrobat Reader

Ondersteunend lesmateriaal

De Vlinderstichting verkoopt ondersteunend materiaal bij de lesideeƫn:

Ga naar de webwinkel voor een overzicht van alle producten die De Vlinderstichting te koop aanbiedt.

Kleurplaten en maskers

Hieronder vind je enkele maskers en kleurplaten die gebruikt kunnen worden voor het vlinderproject.

kleurplaat 1: vlinders en rupsen (a)*
kleurplaat 2: vlinders en rupsen (b)*
kleurplaat 3: citroenvlinder en kleine vuurvlinder *
kleurplaat 4: distelvlinder en atalanta *
kleurplaat 5: hooibeestje en dagpauwoog *
kleurplaat 6: icarusblauwtje en bruin zandoogje *
kleurplaat 7: kleine vos en klein geaderd witje *
kleurplaat 8: kleine parelmoervlinder en dikkopje *
kleurplaat 9: 'wij vlinders eisen' **

vlindermasker 1 *
vlindermasker 2 *

* Getekend door Paul Schoenmakers
** Getekend door Frans Bijvank

Rond Overloon

De Vlinderstichting heeft samen met het Zoo Parc in Overloon educatief materiaal ontwikkeld voor het onderwijs. Dit project is mogelijk gemaakt door een financiƫle bijdrage van de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Voor het basisonderwijs is een educatief programma gemaakt, dat verkrijgbaar is bij de receptie van het dierenpark in Overloon. Er zijn opdrachten voor groep 1-3, 4-6 en 7/8. De kinderen krijgen een rugzakje mee met allerlei opdrachten over vlinders. Voor groep 7/8 is ook een rugzaktocht over libellen beschikbaar.

Voor meer informatie: www.zooparcoverloon.nl

Laatste wijziging: 25 mei 2016