7 januari 2009

Oranjetipje 29 december!

Ieder jaar is het wel raak, vlinders die plotseling midden in de winter verschijnen. Dit jaar op 29 december het oranjetipje! Het prachtig verse mannetje vloog binnenshuis en was vast als pop meegekomen met de kerstboom.

De heer of mevrouw Tuik zag het oranjetipje in de kamer vliegen en dacht dat die wellicht was meegekomen uit Thailand, omdat ze net uit een loods met Thaise meubelen kwamen. Dat is zeker niet het geval, want het oranjetipje is een echt inheemse vlinder hier. Het meest waarschijnlijk is dat de pop aan de kerstboom zat (ze brengen de winter door in bomen, struiken en ruigten) en dat deze door de warmte binnen is uitgekomen in de veronderstelling dat het al voorjaar was. Normaal vliegen oranjetipjes pas vanaf begin april.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting

Foto: A.E.M. Tuik