11 april 2016

Spectaculair! Dwergjuffer terug in Nederland?

De dwergjuffer (foto: Christophe Brochard)
Tijdens de libellenstudiedag op 9 april jongstleden kwam er enerverend nieuws. Gerard Dutmer heeft een (kleine) populatie van de dwergjuffer ontdekt ergens in Oost-Nederland. De locatie wordt niet bekend gemaakt, want het is een kwetsbaar gebied.

De dwergjuffer (Nehallennia speciosa) is een uiterst zeldzame soort in heel Europa en de laatste meldingen uit ons land dateren uit 1912 en 1955. Het wordt spannend dit jaar: heeft de soort een echte levensvatbare populatie hier? De ontdekking werd afgelopen zaterdag 9 april bekend gemaakt op de libellenstudiedag van de NVL.