16 december 2015

Vlindernamen: de draak

De vlinder is met zijn camouflagepak onopvallend en doet helemaal niet denken aan een draak.
Woensdag vlindernamendag! Elke week een 'vreemde' vlindernaam onder de loep. Vandaag: de draak.

'Draak' wordt begin 1900 al gebruikt door Ter Haar in 'Onze vlinders'. De herkomst van de naam zit hem niet in uit uiterlijk van de vlinder, maar van de rups. Op zijn rug draagt hij een paar opvallende stekels, waarvan eentje zelfs aan het uiteinde spits gevorkt is. Met recht een 'draak' dus. De vlinder is met zijn camouflagepak veel minder opvallend en doet helemaal niet meer denken aan een draak! Het bizarre uiterlijk van rupsen inspireert wel vaker tot bijzondere namen, daarover later meer in deze rubriek.

De herkomst van de naam 'draak' zit hem niet in uit uiterlijk van de vlinder, maar van de rups.