dinsdag 26 april 2011
Er komen dit jaar opvallend veel waarnemingen binnen van de grote vos. En omdat veel mensen tegenwoordig een digitale camera hebben, zijn er veel vergezeld van een foto. Soms is daar moeilijk, soms is daar goed op te zien dat het inderdaad een grote vos is. En soms is het een kleine vos, maar daar hebben we het nu even niet over. Een goede reden het wel en wee van de grote vos eens even nader te bekijken.
De eerste grafiek laat het aantal goedgekeurde waarnemingen per jaar zien. Voor 2011 is natuurlijk nog niet alles gekeurd, dus daar is even alles geteld. Wel zijn ‘me-too’ waarnemingen (dus meerdere waarnemingen van dezelfde vlinder) samengevoegd tot één waarneming. En natuurlijk zitten we pas eind april. De vliegtijdgrafiek met de waarnemingen na 1990 per maand gegroepeerd laat namelijk zien dat we ook in mei en verder in de zomer nog grote vossen mogen verwachten. Dat zou voor 2011 zo maar tot een verdere verdubbeling kunnen gaan leiden
Duidelijk is dat het aantal waarnemingen in de jaren negentig zijn piek bereikte in 1995. Toen werden ook voor het laatst zekere rupsen gevonden. Daarna ging het snel bergafwaarts en tien jaar geleden leek de grote vos vrijwel verdwenen uit ons land. Gelukkig kwam hij toch weer terug en in 2007 werden voorlopig de meeste gemeld. En dit jaar is ook weer goed op weg. Er is zelfs een plek in Nederland waar meer dan vijf verschillende exemplaren gezien zijn binnen een straal van een paar kilometer. Daar ga je nu natuurlijk op voortplanting hopen: het zou toch weer eens moeten kunnen.
Denkt u ook een grote vos te zien, geef die dan door op telmee.nl of waarneming.nl. Maar probeer vooral vlug een foto te maken. Onmiddellijk. Hij hoeft niet goed te zijn, en mag van ver af of met uw mobiele telefoon. De praktijk leert dat sommige exemplaren bijzonder zenuwachtig zijn en er meteen vandoor vliegen als ze u in de gaten hebben. En dan bent u mooi te laat met uw dure macrolens. Niet doen dus, meteen klikken, zien we later wel verder.
Let vooral op het verschil met de kleine vos. Dit heeft blauwe maanvlekken langs de achterrand en drie vlekken midden op de vleugel, waar de grote vos er vier heeft. En die is natuurlijk ook groter, maar dat is in het veld een moeilijk kenmerk waar u niet teveel op moet vertrouwen.