woensdag 27 maart 2013
In de korte warme periode begin maart zijn er meer dan 1000 meldingen van vlinders doorgegeven. Ze waren uit hun winterslaap gekomen en actief geworden. Overleven ze de kou die nu al weken aanhoudt?
Er komen nogal wat ongeruste telefoontjes binnen bij De Vlinderstichting of de vlinders wel tegen deze lang aanhouden kou kunnen. Ook bij De Vlinderstichting zelf leeft die vraag en de komende tijd zal het moeten blijken. In de warme periode in de tweede week van maart zijn de overwinterende vlinders massaal uit hun winterslaap gekomen. Met name de kleine vos is heel veel gezien en er zijn in die paar dagen van deze soort meer dan 1000 waarnemingen geregistreerd op waarneming.nl en telmee. Ook de citroenvlinder vloog toen veel en dagpauwoog, en gehakkelde aurelia werden ook gezien, hoewel in kleinere aantallen. Deze vier soorten overwinteren als vlinder. Ze gaan in winterslaap en zijn dan bestand tegen sterke vorst. Minus 20 graden kunnen ze prima hebben, als ze maar helemaal in winterslaap zijn. Eenmaal actief geworden kunnen ze twee dingen doen als er weer een koudeperiode volgt. Ze kunnen teruggaan in winterslaap, maar zo laat in het jaar zullen ze dat niet zo gemakkelijk doen. Bovendien kost het veel energie. De vlinders die dat hebben gedaan kunnen goed tegen de kou, maar zijn wel minder fit, omdat ze veel energie zijn kwijtgeraakt.
Een andere strategie is om gewoon in rust te gaan totdat het weer warmer wordt. Dan zijn de vlinders niet actief en hangen ze ergens in de plantengroei. Dit kost ze niet zoveel energie, maar ze zijn waarschijnlijk niet bestand tegen stevige vorst. Drie of vier graden vorst zullen ze nog wel kunnen overleven, maar nachten waarbij de temperatuur bijna tien graden onder nul is kunnen een slachting aanrichten. Het lijkt erop dat veel kleine vossen deze strategie van gewoon in rust gaan hebben gevolgd. Bijna elke dag zijn er wel waarnemingen van actieve kleine vossen gemeld, ergens op een zonnige en beschutte plek. De andere overwinteraars worden veel minder gezien en mogelijk dat die toch terug in winterslaap zijn gegaan.
Voor de vlinders die in een ander stadium overwinteren heeft deze kou waarschijnlijk weinig gevolgen. Soorten als koolwitjes, boomblauwtje en bont zandoogje, die als pop de winter doorkomen, zijn incidenteel al wel gezien in die warme week, maar de meerderheid is gewoon lekker in de pop blijven zitten en zal pas tevoorschijn komen als het voorjaar echt begint.
Geweldig vlinderweekend
4-mrt-2024
Het was een geweldig vlinderweekend
9-apr-2018
Is deze kou een ramp voor vlinders?
19-mrt-2018