donderdag 17 augustus 2017
Wie kent ze niet? Glazenmakers, grote libellen die als helikopters op en neer vliegen en zeer wendbaar achter insecten aanjagen. Vooral nu in augustus zijn ze veel aanwezig. Ook in je eigen tuin kun je ze tegen komen en als je een vijver hebt planten ze zich er misschien zelfs voor.
We kennen in Nederland twaalf soorten glazenmakers, waarvan er zes redelijk algemeen en wijd verbreid voorkomen. Twee daarvan, de blauwe glazenmaker en de paardenbijter, vliegen nu volop. Ze komen overal voor en je kunt ze ook veel in je tuin te zien krijgen, ook als je geen vijver hebt. Ze jagen namelijk op insecten en zoeken daarvoor plaatsen waar ze veel muggen, spinnetjes en vlinders te pakken kunnen krijgen. Het leuke is dat je ze ook ’s avonds, zo tegen de schemering nog kunt zien jagen. De blauwe gaat zelfs door tot het bijna (of helemaal, maar dan zien we hem niet meer) donker is. Als je ze, heerlijk vanuit je tuinstoel, in de gaten houdt kun je ze wellicht ook in rust zien gaan. Daarvoor gaan ze hangen in struiken of bomen. Als je zo’n hangende libel rustig benadert kun je hem vaak goed bekijken. Dan kun je ook bepalen welke soort het is. De blauwe glazenmaker heeft grote dikke schoudervlekken, de paardenbijter heeft maar kleine vlekjes op de schouder.
De paardenbijter is een relatief kleine glazenmaker. Het achterlijf is donker met mozaïektekening van licht gekleurde vlekken. De zijkant van het borststuk is donker, met twee gele banden, die aan de bovenkant vaak blauw getint zijn. De blauwe is een fors gebouwde glazenmaker, duidelijk wat ‘zwaarder gebouwd’ dan de paardenbijter. Ook van de blauwe glazenmaker is het achterlijf donker met mozaïektekening van licht gekleurde vlekken. Deze libel is veel minder blauw dan de naam doet vermoeden en komt vaak veel meer groenig-geel over. De zijkant van borststuk is grasgroen met dikke zwarte naadstrepen. De blauwe glazenmaker plant zich ook voort in kleinere wateren en een vijvertje van een meter doorsnee in een achtertuin kan al prima leefgebied vormen. De eitjes worden afgezet in nazomer en najaar en deze overwinteren. De larven die daaruit komen leven van allerlei insectenlarven en overwinteren eenmaal. Vervolgens kruipen de larven in augustus een waterplant in, barsten open en de nieuwe blauwe glazenmaker kruit er uit. Dit wonder kun je dus in je eigen tuin, vanuit diezelfde tuinstoel te zien krijgen als je geluk hebt. De tuin heeft veel meer te bieden dan je denkt! Zin om dat goed te gaan bijhouden? Geef dan al je tuinwaarnemingen door via de Jaarrond Tuintelling.
Glazenmakers herkennen? Download hier gratis de herkenningskaart.
Gehakkelde aurelia: nu verscholen in uw tuin
13-dec-2022
De eerste vlinders worden wakker
18-feb-2021