Nieuwsbericht

Glazenmakers in het donker

donderdag 5 augustus 2021

Als je tijdens een lekker warme zomeravond tot laat in de tuin zit, kan het voorkomen dat je, terwijl het echt al flink schemert, nog een libel ziet langsvliegen. Die kan dan in het donker minuten lang om je heen vliegen, al jagend op allerlei insecten die dan ook actief zijn. Grote kans dat het een blauwe glazenmaker is.

Blauwe glazenmaker sluipt uit in een kleine tuinvijver van net een meter doorsnee. Blauwe glazenmaker sluipt uit in een kleine tuinvijver van net een meter doorsnee.

Jagende en patrouillerende blauwe glazenmakers vliegen in een rustig tempo laag over de grond, op plaatsen met veel halfschaduw (bijvoorbeeld bospaden en tuinen). Ze zoeken hun omgeving minutieus af en komen daarbij vaak opvallend dicht in de buurt van mensen en bebouwing. Door dit gedrag komen blauwe glazenmakers nogal eens binnenshuis achter het vensterglas terecht, of worden ze gevangen door huiskatten. Blauwe glazenmakers zijn ook nog laat actief, zelfs als het al echt donker is.

Herkenning

Het is een fors gebouwde glazenmaker. Het achterlijf is donker met mozaïektekening van lichtgekleurde groengele vlekken. Hij is veel minder blauw dan de naam doet vermoeden. Zijkant borststuk is grasgroen met dikke zwarte naadstrepen. Bovenop het achterlijf, op de ‘schouder’, zijn de schouderstrepen verbreed tot brede groene vlakken. Het vrouwtje heeft vooral groene vlekken en ook zo'n forse schouderstreep. Blauwe glazenmakers kunnen zich voortplanten in kleine en al dan niet beschaduwde poelen en watertjes; dus ook in tuinvijvers. De blauwe glazenmaker is vooral in augustus talrijk; nu is dus de tijd om hem te zien te krijgen. Blijf dus maar lekker lang in je tuin zitten ’s avonds.

Andere schemering jagers

De bruine glazenmaker is onmiskenbaar door de bruine vleugels. De bruine glazenmaker is onmiskenbaar door de bruine vleugels.

Twee andere glazenmakers zijn ook in de zomer en nazomer talrijk: paardenbijter en de bruine glazenmaker. Beide zijn algemeen in Nederland en kun je op veel plekken vinden. Ook deze twee zijn wel in de schemering actief, maar zullen niet snel laag in je tuin jagen. Beide zoeken hun insecten namelijk vaak hogerop. De paardenbijter zie je soms in groepen van wel tien bij elkaar langs bosrandjes jagen. De bruine glazenmaker is meer een ‘loner’; die zie je niet vaak met meerdere bij elkaar. Ze vliegen in een rustig tempo hoog door de lucht, meestal op beschutte plaatsen (bijvoorbeeld halfopen bos). Hier jagen ze op allerlei insecten, waaronder relatief vaak grote exemplaren. Vlinders en andere libellen worden bijvoorbeeld regelmatig door bruine glazenmakers gevangen.

Herkenning

De bruine glazenmaker is gemakkelijk te herkennen omdat ook de vleugels bruin zijn. De paardenbijter is een stuk kleiner en slanker dan de bruine en blauwe glazenmaker. Alleen daaraan kun je ze vaak al herkennen. Opvallend verschil met de blauwe glazenmaker is de schouderstreep, die bij de paardenbijter geel en heel klein is.

Meer informatie

Op de site van De Vlinderstichting is een handige herkenningskaart glazenmakers (pdf: 661 KB) gratis te downloaden, mede mogelijk gemaakt door BIJ12.

2021 AeshnaCyanea AeshnaGrandis AeshnaMixta BlauweGlazenmaker BruineGlazenmaker nachtactief Natuurbericht Paardenbijter