woensdag 30 oktober 2024
De beste vlindergids voor Noordwest-Europa is weer beschikbaar! Nu compleet geactualiseerd met nieuwe soorten, foto’s en kaarten. Na het verschijnen van de vorige versie van de Veldgids Dagvlinders in 2014 is er veel gebeurd bij de dagvlinders in Noordwest-Europa. Zo heeft de oostelijke vos het gebied bereikt. En is het scheefbloemwitje niet meer te missen in volkstuinen en parken.
Met deze nieuwe vlindergids kan iedere liefhebber alle 150 soorten dagvlinders van Noordwest-Europa snel en betrouwbaar herkennen. Gedetailleerde foto's van de boven- en onderzijde van de vlinders maken herkenning gemakkelijk. Met compacte informatie over de kenmerken, vliegtijd, zeldzaamheid en verspreiding.
De ‘Veldgids Dagvlinders’ brengt relevante informatie fraai en overzichtelijk in beeld. Hierdoor is deze gids toegankelijk voor zowel professionals als beginners.
Veldgids Dagvlinders € 39,95
Irma Wynhoff, Chris van Swaay en Pieter Vantieghem, KNNV Uitgeverij 2024. ISBN 978 90 501 1872 9
“...Tegenwoordig determineren we vlinders op internet, maar bladeren langs gelijkende soorten is nog altijd stukken prettiger in een papieren boek. Deze vlindergids is een herziening van de gids die ik veel gebruik. Er staan nu veel meer rupsen in, een hele aanwinst, en in die vijftien jaar is er van alles veranderd. Het behandelde gebied is gedefinieerd als de Benelux en de strook van twee uur rijden daaromheen. Uit ervaring weet ik dat ik, ook al rijd ik stapvoets, tot in Polen, Midden-Frankrijk en Engeland met die gids terechtkan…” - Trouw | Koos Dijksterhuis
“Er komen geregeld vlindergidsen op de markt en de kunst bestaat erin om zo exhaustief en duidelijk mogelijk te werk te gaan en de gids toch nog toegankelijk te houden voor een breed publiek. De auteurs van deze gids zijn in dit opzet geslaagd. We mogen ons gelukkig prijzen dat deze Veldgids Dagvlinders opnieuw beschikbaar is want het is en blijft een standaardwerk voor iedereen die dagvlinders wil determineren. Deze gids blinkt uit door zijn duidelijkheid. Een pareltje!” - natuurpunt.be
Interview met (hoofd)auteur Irma Wynhoff over de vernieuwde veldgids en over de bescherming van vlinders in Nederland. Irma Wynhoff is ecoloog en werkt als projectleider bij De Vlinderstichting in Wageningen. Irma is de drijvende kracht achter het onderzoek naar het pimpernelblauwtje. Zij coördineert de monitoring van deze bedreigde vlinder en is nauw betrokken bij natuurherstelprojecten. Irma is, samen met Chris van Swaay en Pieter Vantieghem, (hoofd)auteur van de ‘Veldgids Dagvlinders’, hét standaardwerk voor Nederlands taalgebied.
Irma, van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe vlindergids! Hij ziet er prachtig uit... De laatste versie van de ‘Veldgids Dagvlinders’ dateert uit 2014. Waarom moest er een nieuwe vlindergids komen en wat is erin veranderd?
"Er zijn nieuwe vlindersoorten in Nederland en Noordwest Europa verschenen die niet in de oude veldgids stonden, zoals het scheefbloemwitje en de oostelijke vos. Andere soorten zijn eruit gelaten, zoals de bremvlinder en het andoorndikkopje. Voor veel soorten zijn nieuwe kenmerken ontdekt die nu in de gids staan en de identificatie gemakkelijker maken."
De ‘Veldgids Dagvlinders’ geldt als hét standaardwerk voor kenners en liefhebbers. Wat onderscheidt dit boek van andere vlindergidsen en wat maakt deze uitgave uniek?
"Er staan alle vlindersoorten in die je in de Benelux en op een dagtrip buiten de Benelux tegen kunt komen, zodat de gids ook bruikbaar is in Noord-Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland buiten de bergen, en natuurlijk geheel België, Luxemburg en Nederland. We vonden het leuk om nu de vlinders meer zo te laten zien als ze in de natuur zijn. Daarom hebben we waar het even mogelijk was gebruik gemaakt van vlinderafbeeldingen die uit foto’s geknipt zijn. De determinatietabellen zijn uitgebreid en aangevuld. Per vlindersoort zijn foto’s van het leefgebied, de vlinders zelf en soms ook eitjes en rupsen opgenomen."
Welke gouden tip heb je voor beginnende vlinderliefhebbers?
"Neem eerst de tijd om de schoonheid van vlinders in je op te nemen, geniet van de vlinders en de natuur in volle teugen. Daarna is het tijd om de veldgids bij de hand te nemen en uit te zoeken welke soort je gezien hebt."
Om de landelijke vlinderstand zorgvuldig in kaart te brengen vinden regelmatig tellingen plaats via monitoringroutes. Die worden eens per week gelopen. Het blijkt dat de vlinderstand steeds meer achteruit gaat. Wat zijn de oorzaken daarvan en welke conclusies kunnen hieruit getrokken worden?
"De voornaamste oorzaak voor de achteruitgang van vlinders ligt in het verlies van leefgebieden en dat kan weer verschillende redenen hebben. Door uitbreiding van landbouw, steden en dorpen en wegen is veel verloren gegaan. Voor de landbouw zijn gebieden gedraineerd, in akkers omgezet en veranderd tot eenvormige raaigrasweiden. Andere oorzaken zie je niet, zoals de stikstofregen die dagelijks neerdaalt of klimaatopwarming. Maar hierdoor verandert de vegetatie en dus ook het leefgebied van vlinders. Tenslotte spelen ook veranderingen op grotere schaal. Door verlies van leefgebied worden afstanden tussen de overgebleven vlinderparadijzen steeds groter zodat vlinders op een habitateilandje opgesloten raken en niet uit kunnen wisselen."
Wat is het verschil met de landelijke tuinvlindertelling die eens per jaar een weekend plaatsvindt?
"De achteruitgang die bij de tuinvlindertelling is vastgesteld, komt overeen met de trends uit het monitoring. In de tuinen worden echter alleen de algemeen voorkomende soorten geteld, zoals de dagpauwoog, de kleine vos en de witjes. Het is schrikbarend dat niet alleen de soorten in natuurgebieden en op het land achteruitgaan maar dat het zelfs met de huis-tuin- en keukenvlinders slecht gaat. Dat is extra alarmerend en moet nog meer reden zijn om tot actie over te gaan en vlinders en andere insecten te beschermen."
Wat is jouw advies ten aanzien van de bescherming van vlinders in Nederland?
"Geniet van wat er nu nog rondvliegt in de natuur, maar ook in de tuinen, de dorpen en steden. Help de natuurbeschermingsorganisaties door mee te doen bij monitoring, kwartiertellingen te doen en losse waarnemingen door te geven. Daarmee kunnen wij aan de slag voor de vlinders. Zet inheemse bloemen en kruiden in de tuin. En misschien lukt het ook wel om zo ecologisch verantwoord mogelijk te leven want dat helpt de hele natuur, niet alleen de vlinders!"
Boeken ChrisVanSwaay dagvlinders IrmaWynhoff PieterVantieghem veldgids