Nieuwsbericht

Vlinders zijn er vroeg bij

maandag 11 april 2011

Door het aanhoudende zonnige weer zijn er nu veel vlinders te zien. Het oranjetipje is veel aanwezig en ook andere popoverwinteraars worden al zeer regelmatig waargenomen. In totaal zijn er de eerste anderhalve week van april 15 soorten dagvlinders gemeld.

Terwijl de vlinderoverwinteraars nog volop te zien zijn, komen er nu ook meldingen van vrijwel alle vlindersoorten die als pop hebben overwinterd. Het oranjetipje, een van die soorten, is al erg veel waargenomen. De meeste meldingen komen uit het oosten en zuidoosten van ons land. Het mannetje van het oranjetipje is zeer goed herkenbaar. Het is een klein, wit vlindertje met opvallend oranje vleugelpunten. Bij de vrouwtjes ontbreekt dat oranje waardoor ze verward kunnen worden met koolwitjes, die nu ook veel aanwezig zijn. Het oranjetipje is een soort van graslanden met bomen en struiken in de buurt. De rupsen zijn gespecialiseerd op kruisbloemigen; ze hebben het liefst pinksterbloem of look zonder look. De rupsen leven van de zaden van deze plant en de jonge rupsen kunnen alleen vers en mals zaad eten. Aangezien de planten momenteel in bloei beginnen te komen, lijkt het er op dat er vers zaad zal zijn als de jonge rupsjes over een paar weken tevoorschijn komen.

Vliegtijdvoorspelling dagvlinders

Er zijn in de eerste anderhalve week van april al 15 soorten dagvlinders waargenomen. Zelfs kleine vuurvlinder, groentje en kleine parelmoervlinder zijn al gezien. Volgens de vliegtijdvoorspelling dagvlinders zullen de komende week ook het bruin dikkopje en het boswitje tevoorschijn kunnen komen. Voor deze soorten moet u in Zuid-Limburg zijn: een zonnige wandeling op de Sint Pietersberg zal beide soorten kunnen opleveren. Een andere soort die waarschijnlijk zal verschijnen is de aardbeivlinder. Dit is een zeldzame vlinder in Nederland. Hij is onder andere te vinden op de Hoge Veluwe, het Bargerveen in Zuidoost Drenthe, en in de Amsterdamse waterleidingduinen. Wilt u niet reizen om vlinders te zien, dan kunt u bij u in de buurt op zoek naar het boomblauwtje en het bont zandoogje. Ook deze vlinders zijn nu volop aanwezig en komen verspreid in het land voor. Voor beide soorten moet u in de buurt van bomen en struiken zoeken. De herkenning van deze soorten is geen probleem. Het boomblauwtje is het enige blauwtje dat nu actief is; het bont zandoogje is niet mer andere soorten te verwarren met zijn donkerbruine kleed met beige vlekken.