De volgende films zijn beschikbaar voor een filmlezing:
Intieme leven
Hoe zoeken vlinders hun partner? Hoe vertellen ze elkaar dat ze wel of juist niet willen paren? Hoe drinken vlinders eigenlijk? En hoe komt die prachtige vlinder uit de pop tevoorschijn? U krijgt het allemaal te zien.
Rupsje nooit genoeg
U beleeft mee hoe rupsen eten, vervellen, verpoppen en hun vijanden ontlopen om uiteindelijk vlinder te worden.
Voorjaarskriebels
De eerste vlinders in het voorjaar: mooiere lentebodes zijn er niet! Hoe het vlinderleven in het vroege voorjaar op gang komt.
De herfsttuin vol vlinders
Wat kun je doen om ook in de herfst vlinders in je tuin te krijgen? Hoe belangrijk zijn tuinen voor vlinder-overwintering? Prachtige herfstkleuren met de vlinders van het najaar.
De tuin als vlinderlusthof
Het hele jaar vlinders in de tuin: hoe doe je dat? Welke bloemen trekken vlinders aan en welke planten gebruiken ze voor de voorplanting. Kortom hoe geniet je in alle seizoen van vlinders (of hun rupsen) in de tuin.
Kleur in het bos
De typische vlinders van het bos, wie zit waar en waarom daar? Hoe ziet een goed vlinderbos er uit? Van bont zandoogje tot grote weerschijnvlinder.
Heide- en veenvlinders
Prachtige landschappen met mooie vaak zeldzame vlindersoorten zoals het gentiaanblauwtje en het veenhooibeestje passeren de revue.
Meer dan gras
Vlinders hebben bloemen nodig. Bloemrijk grasland is echter een van onze meest bedreigde landschappen. Welke vlinders leven er en hoe helpen we ze. Over zilveren manen en bruin zandoogjes.
Achter de Zeereep
De duinen zijn een van onze meest vlinderrijke landschappen. Waarom? En hoe houden we dat zo. Hele fraaie beelden van onder andere de prachtige kleine en duinparelmoervlinder.
De fascinerende gedaanteverwisseling aan de hand van het leven van het oranjetipje.
In deze korte soortfilm komt onze nationale trots in beeld: de grote vuurvlinder: enig in de wereld en geweldig om te zien!
Het wonderbaarlijke leven van de distelvlinder, een trekvlinder, in beeld: hoe doet ie dat: van Afrika naar Nederland en weer terug?
Ontmoet de geheimzinnige nachtvlinders! Wat zit er in onze eigen tuin en hoe krijg je ze te zien?
De allerkleinste nachtvlinders, de micro’s, in onze omgeving. Wat kom je in je tuin tegen en hoe doen zij het?
Libellen ziet u ’s morgens wakker worden, hun ogen poetsen, jagen op prooi, paren en hun eieren leggen. Uniek zijn de beelden van de onder water jagende larven en hoe die weer een libel worden. En hoe deze jagers ook zelf gejaagd worden.
Hoe leven die prachtige fragiele waterjuffers? We volgen ze tijdens hun leven onder en boven water. Hoe zoeken mannetjes vrouwtjes, hoe paren zij en welke gevaren lopen ze tegen het lijf.
Ontmoet de heidelibellen en wat hebben ze met heide te maken? We hebben meer dan 8 soorten in Nederland en na deze film is het herkennen van de meeste een stuk eenvoudiger.
Blauwe waterjuffertjes kom je overal tegen. Ook vaak in de tuinvijver en in de sloot, poel of ven in de buurt. Ze zijn mooi, dynamisch en goed uit elkaar te houden.
De vooruitgang van libellen aan de hand van eigen ervaringen in de Betuwe.
De groene glazenmaker is een prachtige, zeldzame en Europees beschermde laagveenlibel met een bijzondere leefwijze, helemaal gebonden aan krabbenscheer.
Wilde bijen hebben het nog moeilijker dan honingbijen. Steden en dorpen met hun tuinen worden een steeds belangrijker leefgebied. In deze film maakt u kennis met een aantal wilde bijen in de tuin. Wat kunnen we voor ze doen zodat onze tuinen zoemende lusthoven worden?