Vrijwilligers werken mee aan educatieve programma's en fungeren als kritische waarnemers in de regio. Verder zijn er zijn talloze mensen die als vrijwilliger meewerken in een werkgroep, aan de onderzoeksprojecten, waarnemingen doorgeven of een monitoringroute lopen.
Wilt u De Vlinderstichting helpen in uw eigen regio? Dat kan! U kunt zich aansluiten bij een van onze werkgroepen, die in heel Nederland actief zijn.
Zoek een werkgroep in de buurt
Neem contact op met de werkgroep voor meer informatie. Samen maken we het verschil voor vlinders en libellen.
Gaat de vlinderstand/libellenstand in ons land achteruit en heeft dat te maken met verdroging of vermesting? Worden er in het noorden minder vlinders waargenomen dan in het zuiden? Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden, is De Vlinderstichting in 1990 samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek gestart met het Landelijk Meetprogramma Vlinders en het Landelijk Meetprogramma Libellen. Het doel is het verzamelen van actuele informatie over de veranderingen in de dagvlinderstand en libellenstand in Nederland. Daarom worden, verspreid over het hele land, routes uitgezet die overal op dezelfde manier worden geteld door vrijwilligers. Dit gebeurt in de meetnetten als onderdeel van het Landelijk Meetprogramma.
Lees meer over het Meetnet Vlinders
Lees meer over het Meetnet Libellen
Sinds een aantal jaren is er ook een Landelijk Meetprogramma Nachtvlinders. Wie daaraan wil meedoen, heeft wel een nachtvlinderval nodig.
Veel mensen zijn enthousiast voor ons werk en vragen zich af: wat kan ik voor jullie doen? Kan ik vrijwilliger worden? Dat kan!
Je kunt ook kiezen voor een tussenvorm tussen meetnet tellingen en losse waarnemingen. Je telt dan een Flextelling: je telt waar jij wilt, zolang als jij wilt, maar wel alsof het een meetnet route is: je geeft alle vlinders of alle libellen door.