maandag 17 september 2018
Na de spectaculaire terugkeer van het kaasjeskruiddikkopje in Nederland in 2009 wordt de soort jaarlijks regelmatig gezien in Zuid-Limburg. Op diverse locaties daar is sprake van jaarlijkse voortplanting. Nu zijn, door een Belgische vlinderaar, ook in Zeeuws-Vlaanderen eitjes en rupsen van het kaasjeskruiddikkopje gevonden.
Het kaasjeskruiddikkopje was in 1953 verdwenen uit ons land en werd pas in 2009 herontdekt in Nederland. Vanaf dat moment werd de vlinder op diverse plekken in Zuid-Limburg gezien en ook werd er voortplanting vastgesteld. Maar een kleine tien jaar later was het kaasjeskruidddikkopje alleen daar nog aanwezig.
Verwacht werd dat de vlinder zich verder uit zou breiden naar het noorden. De waardplant kaasjeskruid is redelijk verspreid aanwezig en de vlinder is goed in staat om nieuwe plekken te bereiken. Vlaanderen is in een paar jaar tijd gekoloniseerd en inmiddels kan hij in heel België worden gezien.
Phillippe Van de Velde had al op diverse locaties in Vlaanderen eitjes en rupsen van het kaasjeskruiddikkopje gevonden en ging op 15 augustus de grens over om ook in Zeeuws-Vlaanderen te gaan zoeken. Hij vond daar maar liefst zeven eitjes en vier rupsen. Een unieke waarneming: het kaasjeskruiddikkopje plant zich dus ook in Nederland voort.
Op 31 juli was door Karel van Driel al een vrouwtje waargenomen net ten zuiden van Terneuzen en ook deze heeft waarschijnlijk eitjes afgezet, want op dezelfde plek werd een maand later weer een kaasjeskruiddikkopje aangetroffen dat net uit de pop was.
Met de hoge temperaturen, zoals we hier deze zomer hadden, gaat de ontwikkeling van ei naar vlinder erg snel. De sterke uitbreiding van het kaasjeskruiddikkopje komt niet als een verrassing. Uit modellen die de gevolgen van klimaatverandering in Europa in beeld brengen werd al voorspeld dat dit dikkopje in 2050 al in een groot deel van Nederland kan voorkomen. Het klimaat is dan zo veranderd dat dit voor het kaasjeskruiddikkopje geen belemmering meer is.
Omdat ook de waardplant waarop de rupsen zijn gespecialiseerd, kaasjeskruid, op veel plekken voorkomt en door de goede mobiliteit van de vlinder kan deze zich in alle geschikte gebieden vestigen. We zijn benieuwd wanneer andere provincies, naast Limburg en Zeeland, zullen worden bevolkt.