dinsdag 27 oktober 2009
Op zonnige dagen is bloeiende klimop nog een echte vlindertrekker. Ook in de nacht blijken de bloemen vlinders aan te trekken. Als de temperatuur niet te laag is zijn bruine herfstuil en zwartvlekwinteruil er op te vinden.
Ook in herfst en winter zijn er nachtvlinders actief. Het gaat dan vooral om vlinders uit de familie van de uilen. Om aan hun brandstof te komen gaan ze op zoek naar plekken waar ze zoetigheid kunnen drinken. Dat kunnen wonden in bomen zijn, waaruit boomsap komt, maar ook rotte puimen, druiven of ander fruit worden door ze gebruikt. Net als voor dagvlinders, is ook voor de nachtvlinders klimop nog een van de weinige planten waar ze voedsel uit kunnen halen. Met hun roltong, die op de foto rechts goed te zien is, zuigen ze de voedingsstoffen naar binnen. De bruine herfstuil (zie foto rechts) is momenteel nog een van de meest voorkomende en deze soort komt verspreid door het hele land voor. De vlinder vliegt nog tot ongeveer half november en als de nachten maar niet te koud zijn kun je ze vinden. Zelfs tijdens lichte regen zijn ze actief.
De zwartvlekwinteruil is een andere uilensoort die nu op klimop te vinden is. Deze is een stuk minder gewoon dan de bruine herfstuil. De laatste jaren breidt de soort zich wel sterk uit en in de zuidelijke helft van ons land zijn ze nu aanwezig in open bossen en houtwallen, maar ook in wat wilder begroeide tuinen in stad en dorp. De zwartvlekwinteruil heeft één generatie, die vliegt van oktober tot half april, midden in de winter dus. Als de temperatuur voldoende hoog is, blijven de vlinders de hele winter actief. Je kunt deze en andere uilen dus ook vinden in de eigen achtertuin, als daar maar wat voor de vlinder te halen is. Als er geen bloeiende planten zoals klimop in de tuin staan, kunt u ze lokken door rottend fruit neer te leggen.