dinsdag 8 januari 2019
Taxonomie is de wetenschap die de naamgeving van planten en dieren onderzoekt. Er zijn allemaal standaardprocedures en methoden om tot de juiste wetenschappelijke naam te komen. Het is belangrijk dat over de hele wereld dezelfde namen worden gebruikt, om misverstanden te voorkomen. Onlangs is er een nieuwe Europese namenlijst verschenen en ook een paar Nederlandse soorten zijn van naam veranderd.
De nieuwe vlindernamenlijst die in december is verschenen heeft geen gevolgen voor deze Nederlandse namen, deze blijven gelukkig hetzelfde. Van de meer dan honderd soorten dagvlinders die in ons land zijn gezien zijn er ook maar zes waarvan de Wetenschappelijke naam wordt aangepast. Dat kan diverse redenen hebben. Nieuwe inzichten betekenen soms dat soorten in een ander geslacht worden ondergebracht en soms worden ook oudere namen ontdekt die dan moeten worden gebruikt.
Voor de Nederlandse namen van vlinders is er geen wetenschappelijke standaardmethode. Deze zijn ‘vanzelf’ ontstaan of zijn, door mensen met verstand van zaken, voorgesteld. Onze huidige Nederlandse namen zijn in 1999 vastgesteld, toen er een nieuwe veldgids verscheen van alle Europese soorten. Daarbij waren er nog heel wat die geen Nederlandse naam hadden en een commissie heeft daar toen, na rijp beraad, de namen voor vastgesteld. Deze namen hebben geen juridische status, maar gelukkig worden ze wel algemeen geaccepteerd en gebruikt.
Zo is het veenbesblauwtje veranderd van Plebejus optilete naar Agriades optilete, heet het bleek blauwtje weer Lysandra coridon in plaats van Polyommatus coridon.
De oranje luzernevlinder vanaf nu Colias crocea (in plaats van Colias croceus).
Ook de bosrandparelmoervlinder en de duinparelmoervlinder hebben een ‘oude’ naam weer teruggekregen, namelijk resp. Fabriciana adippe en Fabriciana niobe. De grote parelmoervlinder tenslotte heet vanaf nu Speyeria aglaja.
Meer informatie vindt u in deze publicatie met alle achtergronden en de namenlijst van alle Europese dagvlinders.
BleekBlauwtje Bosrandparelmoervlinder Duinparelmoervlinder GroteParelmoervlinder naamgeving onderzoek OranjeLuzernevlinder Veenbesblauwtje wetenschappelijk
Droogte hakt erin bij de vlinders
25-aug-2020
Acht op de tien vlinders verdwenen
29-mrt-2019
Dagvlinderjaar 2013
29-dec-2013
Zoek mee naar de grote parelmoervlinder op Texel
26-jun-2012