woensdag 13 januari 2021
Nieuwe studies over insectensterfte bevestigen wat de afgelopen jaren al duidelijk werd: het gaat slecht met de insecten wereldwijd. De oorzaken zijn er vele en de problemen beïnvloeden elkaar en versterken elkaar soms ook nog. De maatregelen om de insectensterfte tegen te gaan zijn grootschalig en ingrijpend, maar als individu kun je wel bijdragen door de insecten in je eigen omgeving te helpen.
Het wetenschappelijke tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), publiceerde recent een themanummer over insecten. Ook medewerkers van De Vlinderstichting hebben hier aan bijgedragen.
Een aantal highlights uit het themanummer:
Datzelfde concluderen de onderzoekers van de Radbouduniversiteit. Ze hebben data van het insectenonderzoek in Duitsland gebruikt. In dat onderzoek zijn alle data van veel verschillende insecten verzameld. Ze hebben de zweefvliegen uitgewerkt en ook daar bleek dat de achteruitgang niet alleen de zeldzame soorten betrof, maar ook heel algemene.
Uit de artikelen in dit themanummer blijkt dat er veel oorzaken zijn van de geconstateerde achteruitgang. Dat zijn onder andere:
Om de insectensterfte tegen te gaan zijn dan ook grootschalige en ingrijpende maatregelen noodzakelijk. Het is van groot belang dat deze niet nationaal worden geregeld, maar juist internationaal, op Europese en zelfs wereldschaal.
Daarnaast kan iedereen zelf bijdragen om de insectenstand te bevorderen. Die maatregelen kunnen niet de gevolgen van de intensivering van het landschap en de klimaatverandering stoppen, maar de insecten in de directe omgeving zullen er zeker van profiteren! Als dat op heel veel plekken gebeurt zet dat wel degelijk zoden aan de dijk.Alle beetje helpen.
Er zijn veel manieren om insecten te helpen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat onze eigen omgeving aantrekkelijk wordt. Zo kunnen we in onze tuinen zorgen voor goed leefgebied door een beheer waarbij er ruimte blijft voor vlinders, zweefvliegen, bijen en andere insecten.
Europa GrootBrittannie insectensterfte RodeLijst Vlaanderen vlinders Zweefvlieg
Naar een Europese Rode Lijst Nachtvlinders
31-mei-2021
Ouderwetse winters goed voor vlinders?
4-jan-2021
Vlinderstand 2019
12-mrt-2019