dinsdag 1 september 2009
In juli was de oranje luzernevlinder, een trekvlinder uit het zuiden, veel aanwezig in ons land. Deze vlinders hebben zich voortgeplant en de komende weken kunnen we de nakomelingen volop tegenkomen. Wellicht in grote aantallen.
Vele honderden meldingen waren er in de zomer van oranje luzernevlinders. Op allerlei bloemrijke plekken werden ze gezien, vooral in het zuidelijke deel van ons land. Het aantal waarnemingen ligt nu, begin september, al ver boven de 1700 en de komende weken zullen er waarschijnlijk nog veel gezien worden. In juli hebben de luzernevlinders zich namelijk op veel plaatsen voortgeplant. Er zijn regelmatig meldingen van paringen en ook het afzetten van de eitjes is gezien. Daarvoor gebruiken ze het liefst luzerne, maar ook andere klaversoorten kunnen als voedsel voor de rups dienen. In de uiterwaarden bij Culemborg werd ei-afzet gezien op rolklaver, een plant die daar volop aanwezig is in de natuurontwikkelingsgebieden (foto rechts).
De eitjes, die wit zijn als ze worden afgezet, maar dan snel tot rood verkleuren (foto midden links), zijn eind juli en begin augustus afgezet. Binnen een week kwamen deze uit en vanaf dat moment is de rups hard aan het eten en groeien (foto midden). Zo’n kleine drie weken later is de rups volgroeid en toe aan verpoppen. Deze poppen (foto midden rechts) zijn nu al redelijk ontwikkeld en de komende dagen zullen er op allerlei plaatsen in het land de nieuwe, autochtone oranje luzernevlinders tevoorschijn komen. Voor een deel zullen deze wegtrekken naar het zuiden, maar ook zullen luzernevlinders hier aanwezig blijven. Mocht er een beetje flinke (nacht)vorst komen dan zullen ze dat niet overleven, maar tot aan dat moment (en vaak is dat pas in november) kunnen we deze schitterende vlinder nog te zien krijgen.