Nieuwsbericht

Documentaire over dé Indiase vlinderbeschermer

donderdag 5 september 2024

Isaac Kehimkar staat bekend als ‘The Butterfly Man of India’. Hij is al vele jaren het gezicht van de vlinderbescherming in dit land. Twee jonge cineasten zijn in de ban geraakt en maken een documentaire over de activiteiten van deze inspirerende man. De film gaat niet alleen naar filmfestivals, maar juist ook naar scholen en universiteiten in India voor nog betere vlinderbescherming. Helpt u mee?

‘The Butterfly Man of India’ , Isaac Kehimkar (Bron: Sem Jones & Dennis van Ooyen). ‘The Butterfly Man of India’ , Isaac Kehimkar (Bron: Sem Jones & Dennis van Ooyen).

Isaac Kehimkar is geboren in het hart van Mumbai, een van de meest vervuilde en drukste plekken op aarde. Desondanks ontdekte hij hier zijn liefde en passie voor de natuur. Deze passie leidde hem uiteindelijk op een missie om de vlinders van India te redden. Niet alleen verzamelt hij kennis erover, maar hij probeert ook zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken. Zo heeft hij de eerste veldgids van de vlinders van India geschreven, maar ook gaat hij actief op pad met (school)kinderen om deze al jong in aanraking te brengen met natuur en met vlinders. Het gaat niet goed met de vlinders. Niet hier in Nederland, maar ook niet in India. Des te belangrijker dat er mensen zijn zoals Isaac. Als afstudeerproject hebben Sem Jones en Dennis van Ooyen Isaac gevolgd bij zijn activiteiten. Nu gaan ze terug naar India om de documentaire af te ronden.

Achtergrond

Behind the scenes: Isaac, zijn vrouw en de cineasten (Bron: Sem Jones & Dennis van Ooyen). Behind the scenes: Isaac, zijn vrouw en de cineasten (Bron: Sem Jones & Dennis van Ooyen).

Dennis en Sem hebben altijd een diepe passie gehad voor de natuur en de dieren die daarin leven. Vanuit deze passie groeide een fascinatie voor de relatie tussen mens en natuur, de conflicten die hieruit voortkomen, en de helden die deze proberen op te lossen. Vaak gaat het hierbij om dieren die we allemaal goed kennen, zoals de panda, tijger, neushoorn of olifant. Maar wat als het gaat om een insect? Deze worden wellicht vaker over het hoofd gezien, maar zijn minstens zo belangrijk! Ze vroegen zich af: “Wie zijn de helden die zich inzetten voor deze kleinere dieren?” Zo begon hun zoektocht en kwamen ze uit bij Isaac Kehimkar, ook wel bekend als 'The Butterfly Man of India'. “Wij geloven dat het inspirerende verhaal van Isaac, samen met de prachtige beelden van de vlindermetamorfose, mensen motiveert om na te denken over hun eigen bijdrage aan de natuur.”

Crowdfunding

Voor het afronden van de docu is nog geld nodig, niet alleen voor de postproductie van de film, maar ook voor het vertalen van de documentaire in het Marathi (gesproken taal rond Mumbai), zodat de documentaire vertoond kan worden op scholen in India en de jongere generatie kan bereiken en inspireren. Een prachtig project waar we van harte achter staan. We hopen dan ook dat de crowdfunding snel het gewenste bedrag oplevert. Helpt u mee?

2024 DennisvOoyen DeVlinderstichting IsaacKehimkar KarsVeling Natuurbericht SemJones