dinsdag 5 mei 2015
Het eerste blauwtje dat we in het voorjaar tegenkomen is boomblauwtje. Dit fraaie vlindertje voelt zich ook prima thuis in stad en dorp en we kunnen hem ook in de tuin vinden. Is onze tuin er een echt thuis voor?
Uiteraard vind het boomblauwtje bloeiende planten in onze tuinen. Met de roltong haalt hij daaruit nectar, die wordt gebruikt als brandstof. Hoe meer nectar ze binnenkrijgen hoe meer ze kunnen vliegen en hoe beter ze zich kunnen voortplanten. Maar daarvoor is meer nodig! Alleen maar nectarplanten zorgen wel voor energie, maar er moeten wel de juiste plantensoorten voorkomen willen vlinders zich effectief voort kunnen planten.
De planten waarop de rupsen zijn gespecialiseerd noemen we waardplanten. Veel rupsen zijn op één of enkele verwante planten gespecialiseerd, maar het boomblauwtje is wat makkelijker. Vroeger heette het boomblauwtje nog vuilboomblauwtje en dit is dan ook een bekende waardplant. Maar het blijkt dat boomblauwtjesrupsen op veel verschillende bomen en struiken kunnen overleven, mits deze gaan bloeien.
De boomblauwtjes die we nu in onze tuin zien zijn daar op zoek naar bomen en struiken met bloemknoppen. De jonge rups leeft namelijk van de bloemknoppen van de plant. Naast vuilboom bloeien de komende tijd bijvoorbeeld ook wegedoorn en hulst. De eitjes worden door het vrouwtje, dat te herkennen is aan het vele zwart aan de vleugelpunten, afgezet op de knoppen. De rupsen kruipen in de knoppen en eten deze van binnenuit op. Na een week of zes kruipen ze naar beneden en verpoppen in het strooisel op de bodem. In de zomer komt de volgende generatie tevoorschijn. Ook deze gaan, na de paring, weer op zoek naar waardplanten, maar vuilboom en hulst bloeien dan niet meer. Gelukkig zijn er in augustus wel andere bomen en struiken die knoppen hebben en klimop is een zeer veel gebruikte waardplant, maar ook op vlinderstruik worden wel eitjes afgezet. Als je, naast bloeiende planten als energiebron, ook zorgt voor bloeiende bomen en struiken in voorjaar en zomer, kun je jaar in jaar uit genieten van de prachtige felblauwe boomblauwtjes.
Heeft u boomblauwtje in de tuin?
2-mei-2016
De eerste vlinders worden wakker
18-feb-2021
Rupsen in de tuin
26-mei-2020