donderdag 20 april 2023
Het is onvoorstelbaar dat een vlinder duizenden kilometers aflegt. Door weer en wind, met alle gevaren van dien. Toch vliegen distelvlinders die afstanden. In het voorjaar komen ze naar onze streken, planten zich voort en sterven. De nakomelingen vertrekken weer om, soms in meerdere generaties, de terugtocht naar Afrika te ondernemen. Een prachtig boek over deze trekvlinder is in voorbereiding.
Het is altijd spannend in april. Zal het een goed distelvlinderjaar worden? Want de aantallen die we hier in Nederland zien variëren enorm van jaar tot jaar. Er zijn jaren dat er, met name in augustus en september vele honderden tot duizenden distelvlinders per dag worden gemeld op de invoerportalen, maar er zijn ook jaren dat de distelvlinder maar mondjesmaat wordt gezien. Zelfs in augustus zijn er dan mooie zonnige dagen zonder distelvlinders. Bij alle insecten wisselen de aantallen altijd al flink van jaar tot jaar, maar bij de distelvlinder speelt ook de lange reis een rol. Op hun tocht vanuit Afrika naar onze streken kan er zoveel gebeuren. Een hardnekkig lagedrukgebied kan ervoor zorgen dat het in Spanje en Frankrijk veelvuldig waait en regent en dat bemoeilijkt de trek behoorlijk. In jaren dat er maar weinig vertrekken, zal dat betekenen dat er maar erg weinig in ons land aankomen. En ook hier zijn de omstandigheden niet altijd optimaal om zich voort te planten, door droogte bijvoorbeeld.
In goede jaren vertrekken er veel vlinders vanuit Afrika en hebben ze ook nog eens een probleemloze reis deze kant op. Als die vele vlinders zich hier ook voortplanten in mei en juni en de omstandigheden in de zomer gunstig zijn, dan betekent dit dat de aantallen in september enorm kunnen zijn. Vanaf 2000 waren 2003, 2009 en 2019 topjaren. In de loop van mei zullen we weten of er veel zijn binnengekomen, maar pas in augustus zal blijken of het weer een topjaar wordt.
De distelvlinder spreekt tot de verbeelding en er is enorm veel over te vertellen. Momenteel wordt er gewerkt aan een boek over deze wereldreiziger. Elvira Werkman, een Nederlands schrijfster die al meer prachtige natuurboeken op haar naam heeft staan, werkt samen met een Franse kunstenaar, Maxime Beck. Het boek komt uit in het Nederlands. Het is echter ook echt een boek dat in het Engels moet verschijnen, want de distelvlinder komt vrijwel overal in de wereld voor.
Hoe komt een vlinder de winter door? #5
21-nov-2024
Zuidelijke stroming brengt trekvlinders
17-mei-2021
2019 een topjaar voor de distelvlinder!
6-aug-2019
Distelvlinder: invasie of niet?
29-mei-2019