Nieuwsbericht

Doe mee met de Tuinvlindertelling

donderdag 6 juli 2023

Welke vlinders vliegen er in jouw tuin? Tel mee met de tuinvlindertelling en help tuinvlinders beter in kaart te brengen. Het voorjaar was voor veel vlindersoorten erg mager en we zijn benieuwd hoe de zomergeneraties zullen vliegen. Daarom vragen we zoveel mogelijk mensen om komend weekend mee te doen aan de Tuinvlindertelling.

De koninginnenpage wordt steeds vaker gezien en in je tuin heb je een goede kans. De koninginnenpage wordt steeds vaker gezien en in je tuin heb je een goede kans.

De tuinvlindertelling vindt dit jaar plaats van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli. Meedoen is simpel: loop tijdens de teldagen een rondje door de tuin en noteer gedurende vijftien minuten alle vlinders die je ziet. Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders dubbel telt. Geef aan het einde van het kwartier van elke soort het hoogste aantal door dat je tegelijk hebt gezien.

Voorbeeld

Bijvoorbeeld: je ziet eerst drie dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer twee dagpauwogen. Dan geef je door: drie dagpauwogen. Zie je later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling. Heb je een vlinder gezien die niet in de tellijst staat? Dat kan, want we tellen alleen de meest voorkomende soorten in tuinen. Je hoeft deze waarneming dan niet in te vullen.

Belangrijk

Als je geen vlinders ziet, is het toch goed om dit door te geven. Deze data zijn net zo waardevol als tellingen waarin wel vlinders gezien zijn. Vul dan ‘0 dagvlinders gezien’ in op het telformulier.

Wat is een goed moment om vlinders te tellen?

Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Als het warm is vliegen ze al vanaf een uur of negen, tot het einde van de middag. Na vijf uur 's middags neemt hun activiteit meestal af, tenzij het heel erg warm is. Dan rusten de vlinders tussen ongeveer één en vier uur 's middags, en kan tellen tussen vijf en zes uur 's middags juist wel weer zinvol zijn.

Leer vlinders herkennen

  • Heb je een vlinder gezien, maar weet je niet welke? Download dan de vlinderkaart van De Vlinderstichting (pdf: 941 KB).
  • Op onze website staan nog meer herkenningstips, bijvoorbeeld om verschillende witjes, blauwtjes en zandoogjes uit elkaar te houden.
  • Via de gratis app Obsidentify kun je met behulp van een foto de naam van een vlinder vinden. Kun je de naam niet achterhalen? Vink dan ‘dagvlinder onbekend’ aan op het telformulier. Vergeet daarbij niet het juiste aantal door te geven.

Hoe vaak mag ik tellen?

Elke telling wordt gewaardeerd. Je mag dus zo vaak tellen als je wilt! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kunt ook twee, drie of tien keer tellen in je tuin. Begin wel elke telling weer bij nul.

Ga naar Tuintelling.nl om mee te doen.

Alle vlinders

Ben je benieuwd naar welke vlinders we in Nederland hebben? Zoek ze via deze pagina op, of bekijk ze per familie.

Lees verder

2023 KarsVeling Natuurbericht Tuinvlindertelling