Nieuwsbericht

Geraniumblauwtje in Grunn

woensdag 9 augustus 2017

Afgelopen maandag 7 augustus is er in Groningen een geraniumblauwtje waargenomen. Dit is een zeer zeldzame vlinder in ons land die zelfs niet elk jaar wordt gezien. Bovendien is dit de meest noordelijke plek waar de soort ooit is gemeld.

Het geraniumblauwtje uit Groningen (foto: Lucie Kooistra) Het geraniumblauwtje uit Groningen (foto: Lucie Kooistra)

Het geraniumblauwtje hoort hier niet thuis en eigenlijk ook niet in de rest van Europa, want het is een exoot die uit Zuid-Afrika afkomstig is. In 1989 werd hij voor het eerst op Mallorca aangetroffen en daar voelde hij zich, met al die Pelargoniumkwekerijen, enorm thuis. Hij wordt er beschouwd als een invasieve exoot en hij brengt flinke schade toe. Vanuit Mallorca heeft de vlinder zich razendsnel verspreid over de rest van Zuid-Europa en als je nu op vakantie bent aan de Middellandse Zeekust en op een terrasje in een dorpje een glaasje witte wijn drinkt kun je zomaar geraniumblauwtjes te zien krijgen bij de geraniums die aan de gevel hangen. Hij breidt zich ook uit naar het oosten van het Middellandse Zeegebied en komt ook Noordelijker wel voor. Ook in Vlaanderen en Nederland zijn er meldingen van dit vlindertje.

De waarnemingen van geraniumblauwtje per jaar (bron: NDFF) De waarnemingen van geraniumblauwtje per jaar (bron: NDFF)

Toch was het erg verrassend dat Lucie Kooistra uit Groningen er eentje te zien kreeg in Stad. Ze kijkt nog niet zo lang naar vlinders en had net tweedehands een mooie vlindergids op de kop getikt, toen ze op een wandeling een klein bruin vlindertje te zien kreeg. Ze kon hem niet vinden in de gids en dat gaf haar te denken. Hoewel ze net nu geen fototoestel had meegenomen maakte ze toch, met haar smartphone, wat foto’s want ze had wel degelijk door dat het iets bijzonders kon zijn. Via het forum van Waarneming.nl en Telmee kwam ze er snel achter dat het ging om het geraniumblauwtje. Deze werd voor het eerst in 1999 in Nederland waargenomen in Zeeland. Daarna was hij een incidentele zwerver die sommige jaren niet en in andere jaren op een, twee of maximaal vier plekken werd gezien. In de hele warme zomer van 2003 plantte hij zich ook voort op twee plekken, in Beek (Limburg) en Heesch (Noord-Brabant). De soort heeft geen winterslaap en kan hier de winter dus niet overleven, dus jaar in jaar uit moet hij ons land weer bereiken. Verreweg de meeste waarnemingen van deze vlinder komen uit augustus en september, dus wie weet of u hem ook nog te zien krijgt. Maak wel ook even een foto voor de zekerheid.

exoten Geraniumblauwtje