dinsdag 29 mei 2018
“Het mooiste weer van de wereld, maar waar zijn de vlinders?” Een veel gestelde vraag aan medewerkers van De Vlinderstichting de laatste dagen. De periode eind mei en begin juni wordt al jaren ‘junidip’ genoemd: de voorjaarsvlinders zijn klaar met vliegen en de zomervlinders zijn er nog niet.
"Alle vlinders die in het voorjaar vlogen, hebben inmiddels eitjes gelegd. De rupsen doen zich tegoed aan het vele groen dat er nu is. Hun ouders, de vlinders, zijn dood. Over een paar weken gaan de rupsen verpoppen en in juli zien we dan weer volop vlinders vliegen!"
De junidip is de periode (vroeger vaak in de eerste helft van juni) waarin de voorjaarsvlinders al zijn uitgevlogen, maar de zomervlinders er nog net niet zijn. Hoe mooi het weer dan ook is, je ziet maar erg weinig vlinders. De resultaten van het Landelijk Meetprogramma Vlinders laat zien dat de junidip dit jaar naar voor geschoven is, en dieper is dan normaal.
Met name in de tuin is het stil. Koolwitjes, de kleine vos en de dagpauwoogzijn normaal veel voorkomende vlinders. En die worden nu gemist. Waar zijn ze dan gebleven? Alle vlinders die in het voorjaar vlogen, hebben inmiddels eitjes gelegd. De rupsen die uit die eitjes zijn gekropen doen zich tegoed aan het vele groen dat er nu is. Hun ouders, de vlinders, zijn dood. Over een paar weken gaan de rupsen verpoppen en in juli zien we dan weer volop vlinders vliegen!
Dit jaar is de junidip vroeger en dieper dan normaal. Dat komt vooral door het aanhoudende warme en zonnige weer in mei. Vlinders vliegen bij warm weer eerder, maar ook korter. Normaal zijn er ook koele en regendagen; vlinders houden zich dan schuil en vliegen niet rond. Daardoor kunnen ze langer leven. De totale tijd dat je vlinders ziet is dan langer. Maar door de warmte konden de vlinders in 2018 elke dag vliegen. Ze 'verslijten' dan sneller, daarom warende voorjaarsvlinders dit jaar eerder klaar met vliegen.
Voor de vlinders hoeft dit niet slecht te zijn. Ze hebben maar een paar goede dagen nodig om zich voort te planten. Dit jaar kon dat in drie tot vier opeenvolgende prachtige zonnige en warme dagen. In andere jaren hebben ze daarvoor twee weken nodig, omdat het vaak tussendoor regent of te koud is om te vliegen.
"In de meeste landen om ons heen is er dus helemaal geen sprake van een junidip: daar ga je nu zilveren manen en klaverblauwtjes kijken, maar die zijn in Nederland uitgestorven."
Er zijn namelijk wel degelijk vlinders nu, alleen moet je er wel naar op zoek. De meeste soorten die nu vliegen zijn namelijk zeldzaam. Ooit kon je in deze tijd op de ooit zo wijdverbreide bloemrijke vochtige graslanden moerasparelmoervlinders en zilveren manen zien dartelen. De eerste soort is verdwenen, de tweede kun je alleen op speciale plekken, zoals in de kop van Overijssel nog tegenkomen. Op de wat drogere graslanden vlogen in de jaren vijftig van de vorige eeuw veldparelmoervlinder en klaverblauwtje, die nu alleen nog op een paar plekjes in Limburg te vinden zijn. In de meeste landen om ons heen is er dus helemaal geen sprake van een junidip: daar ga je nu zilveren manen en klaverblauwtjes kijken. Om nu in Nederland veel vlinders te zien moet je echt op pad.
Inmiddels beginnen de eerste zomervlinders bij ons wel te komen. Het groot dikkopje en binnenkort ook het bruin zandoogje vliegen al en zijn ook wijder verbreid en niet zo zeldzaam. Ook de koolwitjes zullen niet lang meer op zich laten wachten. Dan zijn we deze vlinderarme periode zo weer vergeten. Even volhouden dus!
Ga nu in de slag in je tuin, zodat je deze zomer veel vlinders kan zien! Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken?
✔ Plant nectarrijke bloemen voor vlinders
✔ Zorg voor voedselplanten voor rupsen
✔Gebruik geen gif
Direct vlinderplanten bestellen? Doe dat dan via Vivara! Een deel van uw aankoopbedrag komt dan namelijk ten goede aan vlinderbescherming.
Ja, ik wil vlinderplanten bestellen
Weinig vlinders in juni
1-jun-2019
Vlinders lijden nog steeds onder droogte
26-jul-2020
Tuinvlindertelling 4 t/m 26 juli
1-jul-2020