maandag 1 november 2010
De klimop bloeit al vanaf eind september, maar plaatselijk begint deze herfstbloeier nu pas echt. Er zijn nog diverse nachtvlinders die er dankbaar gebruik van maken en er nectar uit drinken.
Overdag is de klimop een paradijs voor zweefvliegen en dagvlinders, maar ook ’s avonds zijn er heel wat dieren op te vinden. Naast slakken, muggen en langpootmuggen zie je er ook nog nachtvlinders op. In de eerste helft van oktober waren er soorten als agaatvlinder (Phlogophora meticulosa) en puta-uil (Agrotis puta) op klimop aan te treffen. Deze zijn inmiddels grotendeels weg. Ook de oude iepengouduil (Xanthia gilvago), die op 30 oktober nog op klimop werd gefotografeerd, zal niet lang meer te zien zijn. Maar een aantal soorten vliegt nog weken door en er zijn zelfs nachtvlinders die in november pas goed beginnen te vliegen. Ze zijn vooral actief op niet al te koude nachten. Het mag ook best wat vochtig zijn, zolang het maar niet stort van de regen. De nachtvlinders komen tevoorschijn tegen de tijd dat het redelijk donker wordt en zijn ook rond middernacht nog steeds actief.
De komende weken is de zwartstipvlinder (Agrochola lota) nog te zien. Deze is goed te herkennen aan de rechte rode streep vlakbij de achterrand van de vleugel. De rupsen van deze gewone soort leven van wilg. Hij is nog tot half november aanwezig. De bruine herfstuil (Agrochola circellaris), die nu al flink vliegt, blijft actief tot eind november. Beide soorten zijn overal in Nederland te vinden in loofbossen, struwelen en parken, maar ook bij u in de tuin, als u bloeiende klimop hebt staan tenminste.
Nachtvlinders op bloemen
28-okt-2011
Vlinders en libellen sprokkelen
2-dec-2024
Uilen wakker door hoge temperatuur
28-dec-2022
Tuin als thuis voor het boomblauwtje
12-aug-2021