woensdag 8 juni 2016
Vraagt u zich ook af waar de vlinders toch zijn gebleven? We zitten nu middenin de zogenaamde 'junidip'. In juni zijn de meeste vlinders rups of pop. Aan het eind van de maand komt de nieuwe generatie vlinders tevoorschijn. Weinig vlinders in juni is dus heel normaal, en geen reden tot zorg!
Als je nu op pad gaat om vlinders te zien kan het voorkomen dat je op flinke stukken van je wandeling weinig of geen dagvlinders tegenkomt, terwijl het weer prima is. Dat komt door de 'junidip'.
De meeste vlinders komen uit hun winterrust vanaf april. In het voorjaar zie je dan overal vlinders vliegen. Deze vlinders paren en leggen eitjes. Vervolgens sterven ze. De weken daarna, in de maand juni, leven ze als rups op hun waardplant, maar zijn ze als vlinder dus niet meer te zien. Pas na de verpopping, meestal zo rond eind juni, zijn ze weer als vlinder te zien.
Sommige vlinders beginnen pas begin juli actief te worden. Dit betekent dat er in de maand juni altijd wat minder vlinders te zien zijn dan ervoor en erna. We noemen dit de junidip. Er zijn zeker nog wel vlinders te zien, maar de soorten die normaal de grote aantallen opleveren, zoals koolwitjes, zijn er nu maar weinig.
Eerder dit jaar zagen we dat sommige vlinders een slechte start hadden door het wisselvallige weer, maar het is nog te vroeg voor echte conclusies. Pas in de loop van de zomer kunnen we zien of de vlinderstand zich herstelt.
Volgens de vliegtijdvoorspelling zal de tweede generatie van de koolwitjes binnenkort verschijnen. De komende weken zullen de aantallen gaan toenemen. Op heidevelden is het heideblauwtje weer te verwachten en ook de eerste citroenvlinders zijn alweer gezien. In de eerste helft van juli begint de echte dagvlindertijd en dan zijn er zeker vijfentwintig soorten te verwachten.