Eind mei-begin augustus in één generatie. De vlinders worden overdag soms op bloemen waargenomen en komen ´s nachts op licht.
Rups: augustus-september. De soort overwintert als pop in een losse cocon in de strooisellaag of in losse aarde.
Scallop Shell
Wellenspanner
la Phalène ondulée , la Phalène maillée
golflijnspanner
Rheumaptera undulata, Eucosmia undulata, Calocalpe undulata, Cidaria undulata, Larentia undulata, Larentia undularia
Op de vleugels van deze spanner staan veel gegolfde lijnen. Zie ook: toelichting wetenschappelijke naam.
undulata: undulatus is getekend met golven; vanwege de vele golflijntjes.
(Linnaeus, 1758)
Voorvleugellengte: 16-19 mm. Goed herkenbaar door de talrijke, dicht bij elkaar gelegen, donkerbruine en vuilwitte gegolfde dwarslijnen op de voor- en achtervleugel. Er is weinig variatie; soms liggen de dwarslijnen in het midden van de vleugel iets verder uit elkaar of zijn ze dikker waardoor een soort donkere band ontstaat.
Zie de kalkbandspanner (Cataclysme riguata).
Speerpuntspanner (Rheumaptera hastata).
N.B.: vergelijk behalve de uiterlijke kenmerken ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen, het habitat en de waardplant(en).
Vrij algemeen. Komt verspreid over het land voor; wordt in de westelijke helft van het land minder vaak waargenomen. RL: kwetsbaar.
Vrij algemeen in het hele land, maar doorgaans waargenomen in lage aantallen.
De soort staat als Kwetsbaar op de Rode Lijst van Vlaanderen (Veraghtert et al. 2023).
Spanje, Frankrijk en de Britse eilanden in het westen en in het noorden tot boven de poolcirkel. Van Midden- en Oost-Europa naar Siberië (ssp. sajana Bryk 1921), Japan, de Koerilen en tot Noord-Amerika; in het zuiden van Europa tot de zuidrand van de Alpen en de Karpaten.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Vochtige bossen en wilgenstruwelen.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting