In het buitenland: juni-juli in één generatie. De vlinders komen op licht en rusten overdag op met korstmos begroeide stammen, de mannetjes vooral hoog en de vrouwtjes vooral lager op de stam.
De verpopping vindt plaats in een licht spinsel onder (korst)mossen op boomstammen.
Speckled Beauty
Scheckiger Rindenspanner
la Boarmie veuve
Boarmia arenaria, Fagivorina angularia, Boarmia angularia, Boarmia viduaria, Boarmia viduata
De gespikkelde korstmosspanner heeft korstmos op bomen als waardplant en het uiterlijk van de vlinder is gespikkeld.
Fagivorina: Fagus is het plantengeslacht beuk en voro is verslinden, verteren. Eet het mos dat op beuk groeit, niet de beuk zelf. De naam kan ook een verkorting zijn van Fagivoratrina is een eethuis, een bistro.
arenaria: arena is zand, van de gele glans van de voorvleugel.
(Hufnagel, 1767)
Voorvleugellengte: Kenmerken: 13-16 mm. De grondkleur van de voorvleugel is witachtig en bedekt met een zwarte spikkeling. Op de voorvleugel bevindt zich een grillige patroon van bruine en zwartachtige vlekken en een duidelijke donkere middenschaduw. De achtervleugel is licht gekleurd met een donkere middenstip.
De laatste waarneming dateert van 1948 uit Oostkapelle.
Verdwenen. Vroeger bekend uit het zuiden van Luxemburg, maar daar na 1980 niet meer waargenomen.
Van Frankrijk via Midden-Europa en de Balkan tot de Oekraïne. Zuid-Noord: van Sicilië tot Zuid-Zweden.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
In het buitenland: oude gemengde bossen met beuk.
In de literatuur worden verschillende waardplanten genoemd. Door sommigen wordt vermeld dat de rupsen op korstmossen leven, anderen noemen beuk en eik als waardplant.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
dennenbandspanner
Pungeleria capreolaria
berkenwintervlinder
Operophtera fagata
tere zomervlinder
Hemistola chrysoprasaria
nekspindertje
Cyclophora annularia
seringenvlinder
Apeira syringaria
varenspanner
Petrophora chlorosata