dinsdag 24 september 2013
Hij heeft zijn naam niet voor niets, want het lijkt net een kolibrie. Stil staand voor een bloem drinkt hij de nectar, de kolibrievlinder. De afgelopen weken is deze op veel plekken in Nederland weer gezien, vooral in tuinen.
De kolibrievlinder is een trekvlinder die ieder voorjaar vanuit Zuid-Europa deze kant op komt. De vlinders planten zich hier voort; in het najaar vliegen de meesten weer terug naar het zuiden. Hoewel het nachtvlinders zijn, zijn ze overdag actief. Vanaf 2003, toen we een buitengewoon warme zomer hadden, wordt de kolibrievlinder in Nederland jaarlijks regelmatig waargenomen.
Het gedrag van de kolibrievlinder is precies hetzelfde als van zijn naamgenoot de vogel uit Amerika. Hij staat snel vleugelklappend stil voor een bloem en zuigt de nectar eruit met hun lange roltong, die wel wat lijkt op een kromme kolibriesnavel. Dan, als een schicht, verplaatst de vlinder zich en begint opnieuw te drinken. Dat heen en weer schieten van bloem naar bloem heeft hem de bijnaam ‘onrust’ opgeleverd. De vlinders vliegen overdag, vooral bij zonnig weer maar soms ook bij bewolking of zelfs in lichte regen. De kolibrievlinder komt regelmatig in tuinen om daar uit de bloeiende planten zijn brandstof te halen: nectar. Ze bezoeken allerlei soorten planten met buisvormige bloemen en worden ook af en toe in de schemering of in het donker waargenomen. Overal in het land kun je kolibrievlinders tegenkomen, want het is een mobiele soort die met gemak tientallen kilometers aflegt.
Vlinders lijden nog steeds onder droogte
26-jul-2020
Overwintert de kolibrievlinder in ons land?
13-dec-2018
Kolibrievlinders: als een vogeltje zo vrij
24-apr-2018