Nieuwsbericht

Hebt u dit jaar een kolibrievlinder gezien?

dinsdag 11 oktober 2016

Vorig jaar was een topjaar voor de kolibrievlinder. Deze trekvlinder, die hier niet de winter kan overleven, was enorm veel aanwezig. Dit jaar zijn er veel minder waarnemingen: de kolibrievlinder staat er om bekend dat hij jaarlijks in hele wisselende aantallen voorkomt.

Hij lijkt sprekend op een kolibrie en veel mensen herkennen hem dan ook niet direct als vlinder. Een dik lijfje en razendsnel bewegende vleugels als hij voor een bloem hangt om daar met zijn lange roltong nectar te drinken. Hij schiet snel heen en weer van bloem naar bloem.

Je kunt de kolibrievlinder op allerlei bloemen tegenkomen, want hij is niet eenkennig, maar veel waarnemingen komen van vlinderstruik, flox en verbena, maar ook op andere bloemen zoals vlijtig liesje, lantana en allerlei distels kun je hem te zien krijgen. Een groot deel van zijn leven is hij aan het drinken en dat is logisch als je ziet dat hij altijd vliegt en dus continu veel energie verbruikt. Daarnaast legt hij ook grote afstanden af, want het is een trekvlinder. In het voorjaar vliegt de kolibrievlinder vanuit Noord-Afrika en Zuid-Europa en deze kant op. Hij plant zich hier voort: de nakomelingen vliegen hier in de zomer en trekken nu, in het najaar weer terug naar de geboortegrond van hun ouders.

De vlinder komt in het hele land voor, maar hij wordt wel het meeste gezien in bebouwd gebied, in steden en dorpen. Het is een echte snoeper en in veel tuinen vindt hij voldoende voedsel en bovendien wordt hij daar ook sneller opgemerkt dan ergens in het buitengebied.

De rupsen zijn gespecialiseerd op diverse soorten walstro, waaronder het algemene glad walstro. De rupsen kun je vanaf mei tot in oktober vinden, hoewel het maar de vraag is of die late rupsen nog succesvol vlinder worden. Een flinke nachtvorst overleven ze meestal niet. Vorig jaar was een topjaar voor de kolibrievlinder en heel veel mensen hebben hem toen gezien.

Dit jaar zijn er aanzienlijk minder meldingen dan in 2015, maar nog steeds is deze soort veel meer aanwezig dan een jaar of tien, vijftien geleden. Hij stond te boek als vrij zeldzame trekvlinder, maar vanaf de warme zomer in 2003 is hij een stuk talrijker geworden. Misschien dat u hem nog te zien krijgt, want tot de echt koudere dagen is hij nog steeds aanwezig. Let op de bloeiende planten in uw tuin en geef uw melding door, bijvoorbeeld via de Jaarrond Tuintelling.

Kolibrievlinder trekvlinders