donderdag 10 januari 2019
De egel is in winterslaap, veel vogels zijn naar het zuiden getrokken. Maar waar zijn de vlinders heen? De meeste zijn nu in winterrust. Als eitje, als rups, als pop... en soms als vlinder. Die 'slapende' vlinders kan je met een beetje geluk zomaar tegenkomen!
De winter is geen gemakkelijk seizoen voor vlinders. Er is geen voedsel en geen warmte van de zon. Toch moeten ze zien te overleven. Veel vlinders stoppen dan ook in het najaar met hun ontwikkeling, en blijven eitje, rups of pop.
Zo zit de prachtige koninginnenpage nu als pop verscholen tussen dode planten, en zit de rups van het bruin zandoogje verstopt tussen het gras. Pas in het voorjaar gaat hun ontwikkeling verder en komen ze als vlinders tevoorschijn.
Vier vlindersoorten in Nederland pakken het nog anders aan: zij gaan als vlinder in winterslaap. Het maakt ze kwetsbaar, maar er is ook een voordeel: zodra de lente begint kunnen ze direct gaan vliegen en als eerste voortplanten.
De vlinders die in Nederland als vlinder overwinteren zijn de citroenvlinder, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de kleine vos. Sommige vlinders kruipen weg in een beschut hoekje in een schuur of in een holle boom. Af en toe verplaatsen ze zich wel, en als ze geluk hebt kan je ze dan zien.
Daniël Wassenaar wilde voor het maken van deze foto even het blaadje van de paddenstoelen afvegen, tot hij er achterkwam dat het een vlinder was! Deze citroenvlinder heeft de onderkant van een paddenstoel als tijdelijke rustplek gekozen. Het komt vaker voor dat ze op zonnige winterdagen hun schuilplaats verlaten om op een andere plek de overwintering te vervolgen. In het voorjaar worden ze weer 'echt' actief.
Citroenvlinder Dagpauwoog overwinterend vlinder waarnemingen winter
Een vlinder in huis?
28-sep-2020
Is deze kou een ramp voor vlinders?
19-mrt-2018
Vlinders ontwaken
6-mrt-2018
Voorlopige rust overwinteraars
2-feb-2018