Eind mei-eind juli in één generatie. De vlinders rusten overdag op boomstammen. Ze komen in kleine aantallen op licht.
Rups: juli-september. De soort overwintert als pop.
Waved Carpet
Braungestreifter Erlenspanner
la Cidarie sylvestre
Hydrelia testaceata, Larentia testaceata, Lygris testaceata, Cidaria sylvaria
Deze spanner is kleiner en els is een van de waardplanten. Els zit ook in de Duitse naam. Meer over Nederlandse namen
Hydrelia: hudrelos is waterig. Dit is mogelijk een variatie op Hübner's thema (riviertjes en beekjes) op de vleugels van H. sylvata, de enige soort die Hübner in dit genus onderbracht.
sylvata: silva, sylva is een bos, het habitat van deze vlinder.
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Voorvleugellengte: 11-13 mm. De grijsachtig witte vleugels zijn bedekt met fijne bruine spikkels. Kenmerkend zijn de twee bruine golvende dwarslijnen die dicht bij elkaar midden over de vleugel lopen. De andere donkere dwarslijnen zijn vaak minder duidelijk en de golflijn is geschulpt.
Zeer zeldzaam. De soort is verspreid over het land slechts af en toe waargenomen. Voor het laatst waargenomen in 2004 en 2005 in Noord-Brabant, Limburg en Friesland en daarna in 2022 in Groningen.
Zeer zeldzaam in Vlaanderen. Slechts twee recente Vlaams-Brabantse vindplaatsen (Holsbeek en Tielt-Winge); vroeger ook bekend uit Antwerpen. In Wallonië vrij zeldzaam met talrijke vindplaatsen ten zuiden van Samber en Maas.
De soort staat als Ernstig Bedreigd op de Rode Lijst van Vlaanderen (Veraghtert et al. 2023).
Van Spanje, West- en Midden-Europa inclusief de Britse eilanden via de gematigde zone tot Japan; in het noorden tot in Midden-Scandinavië en in het zuiden tot de zuidelijke Alpenrand.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Vooral bossen en struwelen langs natuurlijke waterlopen; soms struwelen op heiden en (kalk)graslanden.
Els, berk, beuk, wilg en tamme kastanje.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
randstipspanner
Idaea sylvestraria
valeriaandwergspanner
Eupithecia valerianata
vroege blokspanner
Trichopteryx carpinata
kleine wortelhoutspanner
Electrophaes corylata
jeneverbesspanner
Thera juniperata
baardmosspikkelspanner
Alcis jubata