Het Buurserzand doet zijn naam geen eer aan. Er is nauwelijks kaal zand te vinden. In plaats daarvan loop je door een steeds wisselend landschap, waarin nat en droog, bos en heide, ven en beek elkaar afwisselen. Ook cultuurhistorische elementen kom je onderweg tegen, bijvoorbeeld De Harrevelder schans, een gerestaureerd bolwerk met gracht, dat nog uit de Tachtigjarige Oorlog stamt.
Het gehele gebied eromheen is in de eerste helft van de 20e eeuw ontgonnen voor de landbouw. Het Buurserzand zelf bleef gelukkig gespaard, omdat dit privédomein was van de zeer vermogende familie Van Heek. Zij hebben het complete gebied in 1929 geschonken aan Natuurmonumenten, die het Buurserzand sindsdien in beheer heeft.
Natuurmonumenten zorgt voor grote afwisseling in de natuur, wat een positief effect heeft op de vlinders en libellen. Om de heide open te houden, grazen er runderen. Een korte wandeling langs de beek is zeer de moeite waard. Op het talud vliegen bijvoorbeeld bruine vuurvlinders, en over het water scheren verschillende soorten libellen.
De meest bijzondere libel van het Buurserzand is zonder twijfel de speerwaterjuffer. Deze juffer is nog maar op zestien plaatsen in Nederland te vinden. In het Buurserzand, op de Harrevelderschans, staan veel fonteinkruiden in het water. Langs de oevers is een prachtig zeggeveldje, waar de speerwaterjuffer graag vertoeft.
Langs de beek, vlakbij de wandelroute, vliegen in juni honderden weidebeekjuffers. De mannetjes verdedigen hier een territorium en proberen vrouwtjes over te halen met hen te paren. Dit gedrag wordt de dans van de weidebeekjuffer genoemd, omdat de juffers in sierlijke bewegingen om elkaar heen en achter elkaar aan vliegen.
Hieronder worden nog enkele libellen genoemd die te zien zijn in dit gebied. Klik op de naam van een libel voor meer informatie. U komt dan op de soortpagina van libellennet.