Bossen met bomen waarin je mag klimmen, duinmeren, bunkers en statige landgoederen, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je het allemaal beleven. Het duinlandschap strekt zich uit tussen Zandvoort en IJmuiden en biedt rust, ruimte en weidse uitzichten. Zand- en waterwinning uit het verleden heeft zijn sporen nagelaten in het landschap, zoals aangelegde kanalen en gegraven meertjes. Deze plekken bieden ruimte aan veel verschillende watervogels en libellen. Grazende konikpaarden en schotse hooglanders houden het gebied open, zodat zeldzame planten kans krijgen om te groeien. En zelfs de konijnen dragen hun steentje bij, want zonder hun gegraaf en geknaag zouden er een stuk minder kleine parelmoervlinders rondvliegen!
Vanaf het bezoekerscentrum kunnen mooie wandelingen worden gemaakt.
Winterjuffers zijn de buitenbeentjes onder de libellen. De meeste libellen trotseren de winter veilig onder water als ei of larve. De winterjuffers overwinteren echter als volwassen libel. In Zuid-Kennemerland komt de bruine winterjuffer voor. Begin jaren negentig was deze soort nog zeldzaam in ons land, maar inmiddels heeft de bruine winterjuffer grote delen van ons land, waaronder de duinen, gekoloniseerd. Zij zorgen ervoor dat je zelfs op mooie herfstdagen libellen kunt kijken; de beste plekken zijn dan langs beschutte en zonnige bosranden. Omdat ze als volwassen juffer overwinteren, zijn ze er in het voorjaar ook weer vroeg bij en vaak vanaf maart en april al bij het water te vinden.
Glassnijders kan je vanaf mei tot en met juli zien zigzaggen over de stilstaande wateren in de duinen. De mannetjes zijn overwegend zwart-blauw gekleurd, de vrouwtjes geel met zwart. Opvallend is het behaarde borststuk.
Hieronder worden nog enkele libellen genoemd die te zien zijn in dit gebied. Klik op de naam van een libel voor meer informatie. U komt dan op de soortpagina van libellennet.