Voorsterbos

Voorsterbos

De natuur in de provincie Flevoland is nog relatief nieuw. Het Voorsterbos is ‘pas’ in 1944 aangeplant, maar is toch een van de oudste bossen van Flevoland. Het Voorsterbos is, mede door het vochtige karakter, een goede plek om met verschillende libellen kennis te maken. In het zuidoosten van het bos zijn poelen met hoge oevervegetatie te vinden, iets wat libellen aantrekkelijk vinden als rust- en uitkijkplaats. Neem hier eens de tijd om je te vergapen aan de over het water scherende libellen. Ook in het water is van alles te beleven. Tussen de wortels van de waterplanten en bomen leven de larven. Oudere larven zitten iets dichter tegen het wateroppervlak aan en houden zich vast aan drijvende planten.

 

Meestal blijven de larven van de glassnijder drie winters onder water voordat ze groot genoeg zijn en uitsluipen. De glassnijder is een echte voorjaarssoort, met een korte vliegtijd van eind mei tot begin juni. In die tijd kun je aan de stengels van de oeverplanten de huidjes vinden waar de libellen uitgeslopen zijn. De volwassen libellen, met behaard borststuk, vliegen dan in grote aantallen over het water langs rietkragen en hoge oeverplanten op zoek naar vrouwtjes.

 

Glassnijder mannetje (foto: Henk Bosma) Glassnijder mannetje (foto: Henk Bosma)

Waterloopbos

Het deelgebied Waterloopbos werd lang gebruikt als onderzoeksgebied voor het Waterloopkundig laboratorium, dat hier waterbouwkundige proeven voor o.a. de Deltawerken deed. In 1997 kwam het bos in handen van Natuurmonumenten, en inmiddels mag de natuur haar eigen gang gaan. Het wat stijve, rechttoe rechtaan karakter van het bos begint te verdwijnen. Stonden de bomen in de beginjaren nog in keurige rijtjes, nu schieten ze her en der uit de grond. Dood hout blijft liggen als voedingsbodem voor paddenstoelen en mossen, en de vrijgekomen open plek biedt kansen voor zonminnende kruiden, struiken en nieuwe boompjes. Veel waterbouwkundige werken zijn hersteld en er stroomt continu water door het gebied.

 

Een van de meest voorkomende libellen is de weidebeekjuffer. Doordat er continu het gehele jaar water stroomt is deze juffer helemaal in z'n element. Er worden er honderden gezien en in sommige jaren wel meer dan duizend.

Weidebeekjuffer mannetje (foto: Kim Huskens) Weidebeekjuffer mannetje (foto: Kim Huskens)

Wendelbos

Het deelgebied Wendelbos is pas in 2006 aangeplant maar door de rijke grond nu al een echt jong bos. De naam Wendelbos komt van een oud buurtschap bij Vollenhove. Dit natuurgebied is 120 hectare groot en sluit vrijwel aan bij het Waterloopbos. Het Wendelbos wordt minder druk bezocht dan het aangrenzende Waterloopbos en is daarmee een zeer geschikte wandellocatie voor rustzoekers. In het najaar en de winter en na een fikse regenbui kunnen sommige paden flink modderig zijn.

Een van de libellen die je kunt tegenkomen is de smaragdlibel.

Smaragdlibel (foto: Kars Veling) Smaragdlibel (foto: Kars Veling)

Andere libellen die er te zien zijn

Hieronder worden nog enkele libellen genoemd die te zien zijn in dit gebied. Klik op de naam van een libel voor meer informatie. U komt dan op de soortpagina van libellennet.