De Vlinderstichting vierde in 2023 haar veertigste verjaardag door een Vlindervlucht door Nederland te maken. Alle provincies werden bezocht, waar de geweldige vrijwilligers in het zonnetje werden gezet en we op zoek gingen naar vlinders en libellen. Afgelopen zaterdag was de afsluiting in Zuidwolde met een geweldige, en voor sommigen onverwachte, apotheose. Benieuwd hoe de dag in Zuidwolde is verlopen?
Compilatievideo van de dag:
(Onder de video is het verslag over de rupsenjacht te lezen van Silvio Lindhout.)
We begonnen de excursie om 14:00 in de Boerhoorn met een kort voorstelrondje. Vervolgens zijn we langs de Oosterweg richting het oosten gelopen. Onder de eerste zomereiken die we tegenkwamen lag een op de grond gewaaide eikentak met daarop een ei van de eikenpage. Ik biechtte op dat ik deze tak van te voren had neergelegd in het geval we tijdens de excursie geen eikenpage-eitjes zouden vinden. Na uitleg over de eikenpage, het herkennen van eiken en de eitjes, zijn we verder gelopen. Op de route van het vlinderommetje langs de Oosterweg vonden we ook nog mijnen (sporen) van de microvlinders fijnsparpedaalmot en gewone eikenvlekmot. Tussendoor is er wat verteld over de leefwijze van de grote weerschijnvlinder. Eenmaal bij een bosje sleedoorn aangekomen hebben we na wederom wat uitleg met z’n allen gezocht naar de eitjes van sleedoornpage. Uiteindelijk werd er één eitje gevonden, maar helaas was dit ei geparasiteerd; er zat een gaatje in! Er werd hier ook wat verteld over de leefwijze van de beschermde sleedoornpage. Onder een lamp op een transformatorhuisje tegenover de sleedoorns vonden we wel twintig wintervlinders, zowel grote als kleine.
In een jong bosje aan het begin van de Steenbergerweg stonden alle waardplanten van de dagvlinders die we tot dan toe hadden behandeld: zomereik (eikenpage), sleedoorn (sleedoornpage) en boswilg (grote weerschijnvlinder). De groep werd opgedeeld in drie teams. Elk team ging op zoek naar één van de drie genoemde vlindersoorten. Na 20 minuten kwam de groep weer bijeen om de resultaten te delen. Helaas waren er geen doelsoorten gevonden. Door de miezerregen waren alle takjes nat, dat maakte het zoeken extra lastig. We hadden wel ons uiterste best gedaan, daar konden we trots op zijn! Langs het zandpad in het bos bij de Steenbergerweg werd het habitat aangetroffen van kleine ijsvogelvlinder en bont zandoogje. Hoewel kleine ijsvogelvlinder zich nog niet in Drenthe heeft gevestigd, zou die hier over een aantal jaren best kunnen handhaven. Bijzonder was de vondst van een pop van bont zandoogje in een pol van pijpenstrootje. Ook werden diverse kokers van de larikskokermot gespot.
Toen we bij ecoduct Suthwalda aankwamen was het eindelijk zover: op een ideale boswilg zat de eerste rups van grote weerschijnvlinder! Deze rups had ik tijdens de verkenningsronde in november al gespot, en zat er gelukkig nog. Het beestje werd gelijk op de foto gezet door diverse blije deelnemers. Langs het ecoduct staan veel boswilgen, een goede plek voor grote weerschijnvlinder dus. Alle deelnemers gingen enthousiast op zoek. Iedereen pakte (voorzichtig) een wilgentakje vast om deze te inspecteren op rupsen. En dat ging goed, want er werden nog een tweede, derde en vierde rups gevonden! Inmiddels werd het snel donker, wat het zoeken nog uitdagender maakte. Op het laatste moment werden vlak bij elkaar nog een vijfde en zesde rups van grote weerschijnvlinder gevonden. Een geweldig mooi aantal voor zo’n lastig te vinden rups! Beter had ik niet kunnen hopen. De dag kon niet meer stuk en we zijn voldaan weer terug naar de Boerhoorn gelopen.
Uiteindelijk hebben we in 2:40 uur slechts 3,2 kilometer gewandeld. Maar ons slakkentempo heeft er wel voor gezorgd dat we een aantal piepkleine, maar bijzondere dingen hebben gezien!
Datum: Zaterdag 16 december
Tijdstip: 13:00-17:00 uur
Locatie: Ontmoetingscentrum De Boerhoorn, Zuidwolde, Drenthe
Dubbel feest deze dag: het is de afsluiting van onze Vlindervlucht door Nederland. 12 provincies in 12 maanden voor ons 40-jarig jubileum. En tevens het slotfeest van de Natuurvereniging Zuidwolde die dit jaar 50 jaar bestaan. We slaan de handen ineen voor een geweldige afsluiting in Drenthe!
Overdag starten we met een algemene presentatie over De Vlinderstichting en aansluitend zijn er meerdere buitenexcursies waaraan je deel kunt nemen. In het formulier kun je een voorkeur van excursie aangeven, afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan het zijn dat we een andere verdeling moeten maken. Bij terugkomst serveren we soep en een broodje.
12:00 uur - Inloop, zaal open
13:00 uur - Welkom & presentatie De Vlinderstichting
Kidsprogramma van start
14:00 uur - Excursies buiten of films binnen
16:00 uur - Einde kidsprogramma
17:00 uur - Einde excursies
17:30 uur - Eenvoudige maaltijd (via het formulier opgeven)
19:00 uur - Start slotfeest Natuurvereniging Zuidwolde
Eitjes van de sleedoornpage tellen
Ga mee met Joop Verburg (Natuurvereniging Zuidwolde) en Menno Venema (De Vlinderstichting) op zoek naar miniscule vlindereitjes in sleedoornstruiken. Wie telt vandaag de meestje eitjes?
Grote weerschijnvlinderrupsen, wie durft? (VOL)
Silvo Lindhout (ecoloog) neemt je mee in een gebied rondom de Boerhoorn (4 à 5 km wandeltocht) op zoek naar de rupsen van de grote weerschijnvlinder. In november heeft Silvio tijdens een verkenningsronde al een rups gevonden. Voor deze zoektocht heb je een scherpe blik nodig, veel geduld én een beetje geluk. Tijdens de wandeling vertelt Silvio graag nog meer over onder andere nachtvlinders en waardplanten.
Winterjuffers in december (VOL)
Wist je dat er in december nog libellen te vinden zijn? René Manger, libellenexpert, verzorgt een excursie bij Boswachterij de Ruinen. Vanaf Zuidwolde carpoolen we naar dit natuurgebied waar bruine winterjuffers te vinden zijn en wie weet komen we ook een noordse winterjuffer tegen!
Filmvertoningen en papierknipkunst
Voor wie niet aansluit bij een excursie hebben we in De Boerhoorn een vertoning van de nieuwe documentaire 'Groenkijkers' (Sanne Rovers) en de serie De Verwonderaars (Rik van der Linden). Tevens draait de film 'Onder het maaiveld junior', geschikt voor kinderen. Of sluit aan bij de Vereniging voor Papierknipkunst met een workshop vlinders en libellen uit papier knippen. Geschikt voor jong en oud(er)!
- Workshop Papierknipkunst (jonge kinderen onder begeleiding van ouders/verzorgers)
- Kleurplaat inclusief DIY vlinderboekenlegger
- Voorleesmoment
- Film: Onder het maaiveld Junior
- Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans is aanwezig met zijn nieuwe boek 'Handboek voor Vlinderfans'.
- Diverse spellen om zelf en samen te spelen
Feestelijke afsluiting van het jubileumjaar 50 jaar van Natuurvereniging Zuidwolde. Joop Verburg zal vertellen over afgang en opkomst van dagvlindersoorten in Zuidwolde Kars Veling zal een presentatie geven en Annette van Berkel laat schitterende films over vlinders zien. We eindigen de avond met een hapje en een drankje.
In verband met de organisatie horen we graag of je deze middag aanwezig bent.