De argusvlinder was lange tijd een algemene vlindersoort in Nederland. Maar sinds het midden van de jaren 1990 gaat het niet zo goed. De argusvlinder is nu van de zandgronden in Nederland zo goed als verdwenen.
Deze sterke afname is voor De Vlinderstichting reden om een soortbeschermingsplan argusvlinder op te stellen. Hierin brengen we alle bestaande kennis over de soort samen, om zo te achterhalen wat mogelijke oorzaken van de afname in ons land zijn. Ook ontwikkelen we beheermaatregelen die positief uitwerken voor de argusvlinder. En identificeren we kennisleemten over deze mooie vlindersoort.
Voorbereidingen
De argusvlinder houdt van warme, open graslanden met veel variatie in vegetatiehoogte. Er moet beschutting aanwezig zijn en ook warme plekken om op te warmen. Dat zijn stukken open grond, molshopen, muurtjes, stenen trappen, houten hekken en dergelijke. Zoek naar dergelijke plekken in uw kilometerhok.
Alle waarnemingen die u doorgeeft komen automatisch bij De Vlinderstichting terecht. Na afloop van het telweekend ontvangt u eenmalig een mail met de telresultaten.
Voor het vinden van een geschikte tellocatie bij u in de buurt kunt u contact opnemen met De Vlinderstichting. Wij helpen u bij het kiezen van een geschikt kilometerhok.
Daarvoor kunt u de zoekkaart argusvlinder downloaden. Dat is een handig hulpmiddel bij de telling.
Het verschil tussen man en vrouw argusvlinder wordt uitgelegd in de zoekkaart. In het veld zijn de verschillen goed zichtbaar. Het is echter geen probleem wanneer u bij de telling alleen een totaal aantal argusvlinders doorgeeft.
Daarmee krijgen wij een beter beeld van de huidige verspreiding van de argusvlinder in Nederland. Dat helpt ons om de argusvlinder beter en gerichter te beschermen. Met uw deelname aan het telweekend draagt u dus bij aan de bescherming van de argusvlinder.