Nieuwsbericht

Vlinders ontwaken

dinsdag 6 maart 2018

Veel mensen waren er hard aan toe en het zoemt flink op de sociale media: eindelijk is het voorjaar begonnen. Het ijs ligt nog op enkele sloten en de temperatuur is nog niet heel hoog, maar toch zien we op zonnige momenten de vlinderoverwinteraars tevoorschijn komen. Let op beschutte, zonnige plekken met bloeiende planten zoals klein hoefblad.

De eerste vlinders!

De citroenvlinder is een overwinteraar (foto: Henk Bosma) De citroenvlinder is een overwinteraar (foto: Henk Bosma)

Vlinders komen tevoorschijn 

Vrijdag werd er nog volop geschaatst, maar in het weekend werden er al op diverse plaatsen vlinders gemeld die waren ontwaakt uit hun winterslaap. Alle vier de soorten die hier als vlinder in winterslaap overwinteren, zijn al gezien. Dat zijn de dagpauwoog, gehakkelde aurelia, kleine vos en citroenvlinder. Ook was er een waarneming van de atalanta. Maandag 5 maart werden veel citroenvlinders doorgegeven. In andere jaren zijn er in februari en soms januari al zonnige dagen met een temperatuur van zo’n 10 graden. Dan worden soms ook al flink wat vlinders gezien, maar door de koude periode was dat dit jaar pas in maart.

Op zoek naar voedsel

Het eerste dat deze vlinders zullen doen, is op zoek gaan naar bloeiende planten waaruit ze nectar kunnen drinken. Ze hebben maandenlang gevast en moeten nu eerst letterlijk ‘bijtanken’ om actief te kunnen blijven. 

Stedelijk gebied

De eerste vlinders zijn veel in het stedelijk gebied te vinden, omdat daar al een aantal bloemen bloeien. Vlinders komen onder andere op de winterheide, die nu in veel tuinen bloeit. Ook diverse Viburnumsoorten, waaronder de witte sneeuwbal en de Viburnum bodnantense. Binnenkort komt er meer in bloei, ook in het buitengebied. Bloeiende wilgen en sleedoorn zijn dan erg in trek bij de vroege vlinders.

Meer over planten voor vlinders

Kleine vos vaakst gezien

Gerbert Voortman De dagpauwoog met gespreide vleugels (foto: Gerbert Voortman) De dagpauwoog met gespreide vleugels (foto: Gerbert Voortman)

Vroege fladderaars 

De kleine vos werd zondag het meest gemeld, op de voet gevolgd door citroenvlinder en dagpauwoog. De gehakkelde aurelia, die minder voorkomt, is vaak wat later. Er werden op Waarneming.nl ook drie atalanta’s gemeld. Die hebben de koude periode dus goed doorgekomen. De atalanta heeft geen winterslaap en is daarom gevoeliger voor strenge vorst.

Zelf vlinders zien?

Als je dan ook vlinders wilt zien, moet je zoeken op beschutte, zonnige plekken met bloeiende planten. Als het straks echt warmer wordt en langer zonnig zullen ze op zoek gaan naar een partner om te paren en over een paar weken zullen de eerste eitjes worden afgezet.

Lees wat je zelf kan doen voor vlinders

Heeft u zelf al vlinders waargenomen? Geef ze dan door! Dat kan via Waarneming.nl of Telmee
Kleine vos Kleine vos
Atalanta (foto: Ab Baas) Atalanta (foto: Ab Baas)
Gehakkelde aurelia (foto: Ab Baas) Gehakkelde aurelia (foto: Ab Baas)

Atalanta Citroenvlinder Dagpauwoog GehakkeldeAurelia KleineVos overwinterend tellen Voorjaar waarnemingen