zaterdag 14 januari 2012
Het veenbesblauwtje komt alleen nog voor in een aantal veentjes in Drenthe en een in Groningen. Het is een echte hoogveenspecialist, waarvan de rupsen leven op kleine veenbes en lavendelheide. Bij Sellingen is zaterdag hard gewerkt aan nieuw leefgebied.
Het zijn bijzondere plekjes waar het veenbesblauwtje nog voorkomt. Hoogveenrestanten met veenmospakketten waar dopheide, struikhei en kraaiheide bulten vormen. Juist in de overgang van die bulten naar het open veenmos staan de waardplanten van de vlinder, kleine veenbes en lavendelheide. De afgelopen tientallen jaren zijn veel van deze veentjes verdroogd en het veenbesblauwtje is op veel locaties verdwenen. Bij Dwingeloo komt de soort nog maar op een paar plekken voor en ook is er nog één vliegplaats bij Sellingen, in Zuidoost Groningen. De vlinder vliegt maar in een korte periode, van half juni tot half juli. Voor de rest van de tijd zijn de rupsen aanwezig, schuilend in het veenmos en etend van de waardplant. In Sellingen is afgelopen zaterdag 14 januari gewerkt aan nieuw leefgebied voor deze ernstig bedreigde vlinder.
Met meer dan 25 vrijwilligers uit het hele land is opslag van berk uit het veentje verwijderd en is meer ruimte gecreëerd in de bosrand er rond omheen. Er is kleinschalig geplagd en er zijn rasters geplaatst om te voorkomen dat het vee, dat de hei in de omgeving begraast, het kwetsbare veen in gaat. De locatie ligt nog geen 2 kilometer van de vliegplaats waar het veenbesblauwtje nog steeds voorkomt. Boswachter Nico de Vries van Staatsbosbeheer: 'We hopen echt dat hij het veentje zal weten te vinden als het weer de juiste omstandigheden heeft'. De vrijwilligers hebben gereageerd op een oproep van De Vlinderstichting in het kader van de campagne 'Tien voor 12'. Er kwam zelfs een groep vrijwilligers van Natuurmonumenten uit het Zwanewater in Noord Holland om hun Staatsbosbeheercollega's, maar vooral de veenbesblauwtjes, in Groningen te helpen.
Door deze werkzaamheden moet hier binnen een aantal jaren goed leefgebied zijn ontstaan, zo hoopt Staatsbosbeheer. Beheerder Hein Kuiper zegt: “Het veenbesblauwtje zit hier in de boswachterij maar op één veentje en dat maakt hem enorm kwetsbaar. We zijn dan ook heel blij dat De Vlinderstichting, via de campagne Tienvoor12, ervoor zorgt dat deze nieuwe plek geschikt gemaakt kan worden”. De campagne ‘Tien voor 12’ van De Vlinderstichting heeft als doel de 12 meest bedreigde soorten in Nederland binnen 10 jaar duurzame overlevingsmogelijkheden te bieden. De financiën worden bijeen gebracht door De Vlinderstichting zelf, haar donateurs en andere vlinderliefhebbers. Iedere hulp is van harte welkom: kijk daarvoor op de site van Tienvoor12.
Slecht jaar veenbesblauwtje
8-nov-2012
Handen uit de mouwen voor veenbesblauwtje
4-nov-2011
Vrijwilligers in het zonnetje | Januari-editie
30-jan-2023